НА СУРОВО > Хлорофил

Домашно отглеждане на кълнове от сминдух

2 авг. 2016 | 10:31 | Публикувано: НА СУРОВО > Хлорофил

Кълнове от сминдух на 4 дни
Автор:
Янита Миланова

Сигурно много пъти съм споменавала, че кълновете от сминдух са ми в челната класация на любимците в тази категория. Обичам ги, защото са прекрасно допълнение към салати, имат леко пикантен вкус, свежи са, изключително хранителни, отглеждат се повече от елементарно в домашни условия, дават обилна реколта и струват почти нищо.

 

Обикновено купувам органични семена, харесва ми факта, че давам парите си за качествен продукт, от който ще си произведа зелена храна със сигурни нутритивни показатели и при минимум риск от неприятни изненади. Най-често купувам семена на GEO, изпробвала съм ги в практиката стотици пъти, достъпът ми до тях е лесен- поръчвам  ги онлайн и ми ги носят до вратата често в рамките на същия ден. Тествала съм всичко от порфолиото им и не съм имала разочарования към момента. Ясно и просто на опаковката е индикиран начиниът, по който могат да се отглеждат вкъщи с наличните системи за покълване. Пакетчето е юзърфрендли и дори и човек да не си губи времето да изчете целия ситен шрифт, то веднага се ориентира по пиктограмките как може да покълва лесно и резултатно ако има буркан, ферма, керамична или друга система за покълване.

 

Аз покълвам по 2 начина- бързо в специален буркан за 48 часа и в автоматична ферма, ако искам поници на 5-6 или повече дни, които са чудесно допълнение към всякакви зеленолистни салати, тъй като имат вид и качества на млади растения. Покълването в буркан изисква редовно изплакване, особено в летните дни, случва се да ги промивам по 4-5 пъти на ден. Ако ги отглеждам за поници във фермата- само се грижа да има прясна вода за нуждите на автоматичния процес, както и да сменям съда с вече употребената вода, за да не прелее. Ще направя специален материал за 2-та вида покълване с нагледни примери, снимки в реална ситуация от процеса.

 

Преди да дам старт на покълването, накисвам семената за една нощ, за да ги активирам. После, след като ги измия с чиста вода, решавам къде ще ги поставя, за да започне процесът на покълване.

 

Да си отглеждам прясна и сурова храна в дома си, за мен е истинска страст. Да я споделям с близките си- радост и удоволствие. Ползите са огромни и далеч не се изчерпват само с полезностите откъм хранително съдържание. Нека добавим култивирането на устойчиви навици, чудесна възпитателна практика за детето, превенция срещу болести, изграждане на силен имунитет, редовен ензимен порцион, енергийна хлорофилна храна- натурална и природна, естествено балансирана, жива, мощен стимулатор на жизнените процеси, които протичат в организма ни. И всичко това срещу съвсем незначителна част от времето и средствата ни.

 

 


ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ

» Животът продължава в...Амстердам/ Нидерландия
» Аспекти на суровоядския лайфстайл и хлорофилната философия през личната ми опитност
» "Magic Pills" документален филм на Ананда Мор за хомеопатията- научно базирана и ефективна или плацебо, застрашаващо живота
» 10 април- Световен ден на Хомеопатията
» Ден на Здравето

АРХИВ


КОМЕНТАРИ


Горе