НА СУРОВО > Предястия

Таратор от слънчогледови кълнове

8 авг. 2020 | 15:34 | Публикувано: НА СУРОВО > Предястия

Автор:
Янита Миланова

Отдавна не съм споделяла рецепти от ежедневното меню, затова сега предлагам една бърза и изключително бюджетна такава, моят ежедневен жив обяд :)

 

Свеж летен таратор, приготвен с мляко от слънчогледови кълнове.

 

Приготвяне:

Накисват се за 5-6 часа слънчогледови семена с качествен произход. Изплакват се и се оставят да покълнат за 2 дни (в буркани за покълване, ферма, конопена торбичка за кълнове).По време на покълването се изплакват редовно, за да не се развиват опасни афлатоксини. Тази препоръка важи особено силно за летните месеци. Когато кълновете са готови, правим мляко от тях като в блендер добавяме студена вода и оставяме да се смелят за около 15 секунди. Не е необходимо да прецеждаме пулпа, но ако все пак искаме да прецедим, може да използваме съдържимото в торбичката за прецеждане, за да си приготвим вкусни сурови крекери като добавим сурова елда, сушени домати и ленено семе, които да оформим и изсушим за 4-5 часа в дехидратор или във фурна на 50 градуса при отворена вратичка.

 

Готовото мляко съхраняваме в хладилник, докато приготвим ситно нарязана краставичка, скилидка чесън, пресен копър. Сервираме свежо студен с прясно изцеден лимонов сок, поръска от конопено семе и половин чаена лъжичка тиквено студено пресовано олио (последното по желание- 1 лъжичка съдържа приблизително 120 калории, независимо от доказаното си противопаразитно качество)  :)

 

Бон апети!


ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ

» Сурови зеленчукови рулца в оризова кора с Тахини дип
» Сурова плодова торта
» Таратор от слънчогледови кълнове
» История с птица
» Хомеопатия и съзнателен начин на живот

АРХИВ


КОМЕНТАРИ


Горе