ИНТРО

"Раждане с любов" от и с Олга Дукат

23 март 2017 | 10:38 | Публикувано: ИНТРО

Автор:
Янита Миланова

В живота на една жена може да има много поводи за вълнения, взривове и върхове, но нищо не може да се сравни по сила и интензитет с емоцията, която преобръща целия й свят и от жена я превръща в майка. Това е изживяване, неподвластно на описване, за него всички думи са още неизмислени, слаби, неточни или крайно неотразителни.

 

Мисля, че няма по-трансформиращ и разтърсващ момент от появата на бял свят на едно дете. Една миниатюрна клетка, която е преминала цикъла на целия вътреутробен природен феномен- била е идея, намерение, мечта или пожелание, станала е зигота, после ембрион, фетус и на финала пълнокръвен малък, напълно оформен нов човек, който чака да бъде посрещнат и обичан. Едно малко беззъбо божие творение, което носи наполовина твоите гени, твоята кръв и физиономия и чиито авторски права делите наполовина с половинката ти в живота- спътник, приятел, доверен и любим човек, с който крачите заедно по много трудния и отговорен път на родителството.

 

Зачатието и раждането на бебе са сами по себе си чудо и са повод жената да изпита неща, които не е подозирала, че въобще съществуват. Тя е вътре в тях и те са част от нея и това се осмелявам да го кажа без грам да героизирам това събитие и без да му придавам излишен патос. Раждането не е ежедневна проза, а е дълбоко и много лично откровение, израстване и съзряване, което променя целия женски свят и без съмнение, дори самата жена. Потапяне в една напълно нова реалност, в която важната вече не си ти.

 

Най-силната емоция, която съм изпитвала в живота си е първия миг, в който прегърнах новородената ни дъщеря. В този момент почувствах цялата палитра от взривяващи и наелектризиращи емоции- екзалтация от срещата ни, върховно вълнение, пулсация в слепоочията в съчетание с изтощение и сладка умора, но и бликащо от цялото ми същество пълнокръвно щастие- момент, в който нищо друго не можеше да има значение... Като се погледнах острани виждах само едно сърце на път да се пръсне от любов и нежност. Изпитах и несигурност дали ще се справя, колебание как точно ще го направя и дали ще ми се получи от тук насетне. Чудех се как ще се видоизмени живота ми, ще имам ли сили, умения и знания, за да бъда добра майка на това малко създание, което ме избра да се грижа за него и да го обичам...

 

Това, което знаех със сигурност е, че интересното тепърва предстои, а увереността в тази нова роля започва с добрата подготовка и старание още по време на бременността и раждането. Знам, че масово жените подценяват този момент и се оставят на случайността, водени от митове и градски легенди, липса на подкрепа, знания и позитивна гледна точка, която да им позволи да надраснат ужасяващите кървави истории, които всички сме чували за раждането, свързани с нечувани мъчения и непоносими изтезания...

 

Истина е, че има наложени възгледи, предразсъдъци и възприятия за раждането, но има и осъзнато властване над тях, приемайки бременността и раждането като най-естествените етапи от живота на една жена, които могат да бъдат изживяни красиво и напълно съзнателно, защото съм убедена че има огромно значение как точно децата ни идват на този свят. Струва си да се замислим каква основа залагаме за тяхното здраве още докато растат в корема ни, което в много голяма степен зависи от нашия информиран избор и способността ни да си вменяваме страхове или по-добрия вариант- да ги отлъчим от ефира си.

 

„Раждане с любов“ е дебютната книга на първата българска дула и настояща акушерка Олга Дукат, която ми беше сила и подкрепа, докато отглеждах в утробата си и впоследствие родих Матеа- едно непланирано бебе с дълго планирано, прекрасно раждане. Това е книга за силата на женската природа и за красотата на раждането- най-трогателния и умиляващ акт в живота на жената, който е свързан с фантастични вълнения и придобиване на нов статут и идентичност- метаморфозата от жена към Майка. С главно „М“. Силата на майчинството дава знание, опит и идея какво е да преминеш през неподозираното, за да опазиш живота на детето си, какво е да обичаш безусловно и как това невероятно чувство ще те съпътства цял един живот, прекроявайки напълно приоритетите ти.

 

В този сайт доста съм разказвала за Оля и нейната роля в сбъдването на мечтата ми за прекрасно раждане. Споменът за него ще ме топли цял живот и дължа този факт на нея без съмнение. Когато ми изпрати книгата си се развълнувах много, не само защото докато я четях си припомних отново тръпката покрай раждането на Матеа (историята е включена в книгата). За пореден път се убедих, че женската природа крие невероятна сила, а тялото на жената е феноменално проектирано физиологично да износи и роди бебе. А умението на жената да обича, да създава, да разбира, да бъде търпелива, да е способна на нежност, да обгрижва, да пази...това е присъщо на Майката. Тези настръхващи мигове се помнят цял живот...

 

Във фокуса на книгата е кодирана важността и значението на добрата подготвка- емоционална и физическа, за да протече раждането максимално естествено и в интерес на здрави мама и бебе на финала. Адекватният психологически статус на бъдещата майка, настройката й, зрелостта, намерението и силната й мотивация да изживее това събитие по интригуващ начин, зависят в много голяма степен от самата нея и от усилията, които е готова да вложи в този процес, защото никой друг няма да роди вместо нея, независмо колко квалифициран екип е избрала да й помога в това начинание.

 

„Раждане с любов“ не е поредната медицинска книга с гол корем на корицата...Пазарът направо прелива от подобни и е препълнен със статистически данни и сух медикализиращ раждането материал... Това е книга, която разказва, доверява и споделя личния опит на една майка, дула и акушерка, придавайки на всяко раждане уникална характеристика и индивидуалност.

 

Книгата разглежда раждането като единствено по рода си, за него няма измислен стандарт, нито калъпна и стереотипна процедура по осъществяване.. Книга, пълна с много лични откровения, както на авторката, така и на 23 майки, които са споделили своите моменти от раждането на децата си- раждания, които са се случили с подкрепата на Оля. Много ми беше трудно да си сдържа сълзите, но на няколко пъти в хода на четенето, давах свобода на спонтанното просълзяване заради силните емоции, които взеха връх и ме докоснаха дълбоко...

 

Знам колко е важна мисията на Оля да проправя път на иновации в „системата“ и да се противопоставя на статуквото по отношение на битуващите правила и архаично мислене спрямо раждането в болниците и законовите уредби в страната ни. Знам колко трудно се разбиват стереотипи, колко усилия и нерви коства борбата с наложени стандартизирани подходи, които манифестират раждането по дефолт като медицинско явление, изваждайки го от естествения му, природно заложен контекст...

 

Ценя тази жена истински заради находчивостта, куража, силата и страстта й да прокарва идеята за естественост така, както го е замислила природата, с уважение към природните закони и с отдаване на голямо значение на нормалния физиологичен процес, в който главен герой е бъдещата майка, с целия й арсенал от чувства и неповторимост.

 

Акцентът на книгата е върху емоционалната страна и нагласата при раждането, а не в следене на бременността седмица по седмица, отчитане на сантиметри, обиколки,  постоянно и  безпочвено висене на кантара или в женската консултация. Именно въпросната адекватна нагласа често пъти се оказва решаваща за начинът, по който ще протече раждането.

 

В книгата може да откриете много информация за подготовката на раждането, самия процес на раждане с всичките му етапи, болката и отношението на раждащата към нея, случаи в които неизбежно се налага медицинска намеса, възможност за подробно планиране на раждането. Много идеи и техники за самопомощ и овладяване на полезни трикове, акценти, свързани с важни холистични практики по време на бременноста и раждането, практикуване на подходяща физическа активност, релакс, работа с визуализации, придобиване на знания за ефективна и успешна родова дейност. И всичко това през призмата и опита на една жена, дула, акушерка и майка на три прекрасни момчета.

 

„Раждане с любов“ - една дълбоко откровена книга, която е своеобразен пътеводител в света на жената, на която й предстои да стане майка. Защото истински вярвам, че раждането се помни цял живот и е събитие, което си струва да се изживее с възторг, защото след него нищо никога няма да бъде същото.

 

Пиша това ревю с надежда повече майки да имат шанса да преразгледат позицията си и гледната си точка спрямо раждането, приемайки го с ентусиазъм и позитивно очакване, защото увереността и психологическото състояние на майката са от много съществена важност за начина, по който се ражда детето. Има болка, но има и философско отношение към нея, което ни прави дейни и активни участници в нещо много важно- реализирането на  най-вълнуващата среща в живoта ни,  тази с детето ни. И категорично не е без значение как точно се случва тя.

 

Раждането е въленение, разтърсване, споделяне, тест, умора и изпитание, но преди всичко, раждането е...Любов.

 

С обич към тази фина, нежна, прекрасна и силна жена Олга Дукат, която ми помогна да разбера, осъзная, осмисля, запечатам и съхраня в сърцето си всичко в редовете по-горе. Че и това между тях! Смирено благодаря!!! <3

    


ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ

» Свежа и вкусна лазаня от слайсирани тиквички с три вида плънка
» "Защо има война?" от Дезмънд Туту (Носител на Нобелова награда за мир- 1984 г.)
» Пълнени чушки по суровоядски
» "Raising a Vaccine Free Child" / by Wendy Lydall- в помощ на алтернативния родител
» Домашни кълнове и поници от броколи

АРХИВ


КОМЕНТАРИ


Горе