ХОЛИСТИЧНО

"Защо боледуват децата" от индийския хомеопат проф. Кишор Мета

13 юли 2017 | 16:48 | Публикувано: ХОЛИСТИЧНО

Автор:
Янита Миланова

Защо тази книга?

Живеем в модерни времена, когато връзката ни с природните закономерности е все по-изместена от достиженията на научната и медицинско-технологичната мисъл. Ставаме все по-малко човеци по генезис и все повече обекти на поредния фармацевтичен експеримент.  Забравяме изначалния замисъл на човешката същност като част от вселенските порядки и идеята за човека, заложена му свише, като биологична единица, носител на тяло и нетленна душа. Сетивата ни стават все по-нечувствителни към вътрешния ни глас, с който ни говори Висшия  Аз. За сметка на това ставаме все по-материални и все по-малко фини, духовни същества, все по-стръвни, все по-овълчени и все по-малко съчувстващи, смирени, мислещи и мъдри...

 

В този дух и в тази "модна тенденция", раждаме и отглеждаме децата си, които са все по-болни, все по-неустойчиви на патогени, "горди" носители на поведенчески проблеми, на автоимунни зaболявания, на тежки дегенеративни патологии, хронифицирани от невръстна възраст и редовни абонати на вездесъщата Здравна каса, кварталното ДКЦ и щедрата Клинична пътека. Тъпчем ги с индустриални боклуци, които наричаме "храна" и сме ги сприятелили с антибиотика още от кърмаческа възраст, но никак не правим връзка как се изгражда стабилна и устойчива закономерност между модерното мислене и постоянно болните ни деца, които към първия си рожден ден вече са пробвали поне по два-три антибиотика или друга имуносупресираща фармация.

 

Тази книга е лъч светлина за всички родители, които желаят да отглеждат децата си максимално близко до природната логика, да имат по-добро разбиране за понятията "здраве и болест", да се научат да правят причинно-следствени връзки между решенията и действията си спрямо децата си и резултатите, които получават с тях по отношение на здравния им статус. Тази книга е за активните мислещи родители, които желаят да участват съзидателно и съзнателно в изграждането на по-добър имунен отговор на децата си и искат да имат здраво поколение на физическо, емоционално и ментално ниво. Тя е за тези, които вярват, че всяко дете е уникална личност, малък Голям възрастен и заслужава да се радва на безоблачно, щастливо детство без хапчета, сиропчета, прахчета и други животоподдържащи модерни продукти, максимално далеч от всякакви противоестествени интервенции. Защото цената, която се плаща на следващ етап е съсипан имунитет и вяла защитна функция, следващия антибиотик не работи, а от най-новия получава бурна алергична реакция...и в най-лошия случай- непоправими щети. Защото няма рутинни предписания и рутинно мислене, има уникален пациент, който боледува от една болест и тя е разстроена Жизнена сила.

 

Обещах ревюто си на тази книга още миналата година. За жалост напоследък времето ми е крайно недостатъчно да обръщам на сайта вниманието, което искам и да пиша за всичко, което намирам за наистина важно. Така че се извинявам на тези, които са очаквали публикацията по-рано- темпото и динамиката на ангажиментите ми позволяват само толкова на този етап. Така или иначе, изчетох книгата на д-р Мета три пъти и ако трябва да съм лаконична, бих казала само- струва си да имате това ценно четиво, защото то дава доста отговори на някои фундаментални въпроси, свързани с възможните причини за боледуването у децата. Дава и ясна идея как да се справим със страховете и зависимостите, които ни привързват трайно към кварталната аптека и ни лишават от възможността да анализираме трезво, да търсим истинските причини за поредното заболяване на детето ни. Това е книга, която дава дълбок холистичен поглед върху възбуждащите фактори за болестите, защо възникват симптомите и как така се оказва, че всъщност те са опит на имунитета да възстанови изгубеното равновесие. Защото здравето е именно динамично равновесие, умел и устойчив баланс.

 

"Защо боледуват децата- отговорът на един лекар хомеопат" от проф. д-р Мета-  една прекрасна хомеопатична книга, която ни дава идея как да бъдем по-успешни родители на по-здраво поколение.

 

За автора

 

Д-р Кишор Мета е индийски хомеопат с десетилетия наред успешна хомеопатична практика. Имах щастието да присъствам на трите му обучителни модула и на няколко негови уъркшопа- безценно знание, потапяне в дълбочината на мисленето му и досег до огромната му опитност в овладяване на най-различен тип патологии- от леки до много тежки и дегенеративни. Класически хомеопат с огромно признание, който е много смирен, винаги с неизменната си усмивка, раздаващ се на максимум,  прав часове наред пред аудитория от студенти, въпреки напредналата си възраст, мъдър и много скромен човек, истинско вдъхновение за поелите по много трудния път на Хомеопатията. С огромен респект и признание към Ханеман и класиците.

 

Ще го запомня с прилежността и старанието му да обяснява нагледно с прецизно начертани онагледяващи схеми, идеите си и темата на лекцията, с логиката си, ясна и бистра мисъл, с това, че ме зашемети с дълбоките си познания по "Органон" още на първия ден- да се научи фундаменталния труд на Ханеман наизуст по параграфи, това май само д-р Мета го умее :) Аз си глътнах граматиката като видях как го цитира. Буквално.

 

Научила съм доста от д-р Мета. Струва си да се прочете и книгата му за миазмите, издадена и на български език, в която дава много добра идея какви са препятствията по пътя към лечение, особено на хронифицирани състояния, какъв е техния произход и етиология. Какво ни пречи да живеем в здраве и с отсъствие на болест, защо модерния начин на живот е толкова разрушителен и защо мисленето и нагласата ни към живота могат да бъдат от много голяма важност по пътя към по-добро здраве.

 

Д-р Мета застава зад идеята за по-простичък и семпъл начин на живот, генериране на устойчиви навици, разбиране на причините, които ни разболяват, параметрите на човешката същност и промяна в деструктивния ни начин на мислене и битуване, който ни прави все по-болни и все по-заробени от Системата и порочния кръг. Много ме радва и специалното отношение на д-р Мета към темата за храненето и качеството на нутриентите в кръвопотока ни, които съзнателно въвеждаме в организма си.  И разбира се, страстта, с която "гори" в хомеопатичното знание и всеотдайния си принос десетилетия наред към науката Хомеопатия. Била съм свидетел много пъти  как снема случай на пациент, отношението му, дълбочината на подхода и анализа му и все още се чудя как главата му побира такъв огромен обем от сложна информация- томове Материя Медика, взаимодействия между лекарства, лекарствени връзки и миазматична принадлежност...наистина, много впечатляващо..

 

Темите, разглеждани в книгата

 

> Как да отгледаме здрави и щастливи деца?

> Защо бъдещето на Вселената утре зависи от децата, които отглеждаме днес?

> Как да открием, уважаваме и стимулираме потенциала на децата си?

> Защо е важна средата, в която ги отглеждаме, енергийния фон, отношенията между родителите, социалния фактор, храната, миазматичния фактор?

> Защо детето се създава в мига на зачеването и кои са причините, придаващи на зачатието толкова важна стойност?

> Пренатално възпитание, постнатална грижа, растеж и развитие

> Така наболялата тема с ваксините- двете гледни точки, разгледани в книгата дават възможност на родителя сам да реши дали е уместно да ваксинира или не детето си. Кои деца  с какъв активен миазъм са рискови при ваксинация и какво може да направи хомеопатията по този въпрос?

> Дефицит на вниманието и поведенчески проблеми

> Аутизъм

> Атопичен дерматит

> Най-чести заболявания при деца и хомеопатично лечение

> Как се води детски хомеопатичен случай

> Какво е важно да знаят майките

 

Вместо заключение

 

Възможностите на хомеопатията при лечение на заболявания от трите нива наистина са забележителни. Нужно е обаче това да се сведе до знанието на хората, които масово имат напълно погрешна  и крайно повърхностна представа за класическата хомеопатия. Разширяването на хоризонта на мислене и разбирането на холистичния подход у родителите, дава много добри шансове за положителна прогноза при различни патологии. Хомеопатията е природен метод за възстановване на здравето, който следва закона "Подобното се лекува с подобно", наричаме я "Нежната медицина" заради умението й по един фин начин да поправя разстройството на Жизнената сила и да ни кара да се замислим върху начина, по който живеем- грижата за нашите тела, емоции и ум, които взети заедно са неделима част от уникалната същност на всеки от нас. Идеята на лечението с Хомеопатия е да работи за стимулиране на имунния отговор, а не срещу него, като потиска алопатично заболяването, увреждайки целия организъм. Фокусът е да търси централното нарушение, довело до дебалансиране на човека- тази уникална по своята същност биологична единица, в която имаме физическа материя, но имаме душа и дух- нетленната частичка от Божията мисъл, която ни прави Човеци, природни творения.


ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ

» Свежа и вкусна лазаня от слайсирани тиквички с три вида плънка
» "Защо има война?" от Дезмънд Туту (Носител на Нобелова награда за мир- 1984 г.)
» Пълнени чушки по суровоядски
» "Raising a Vaccine Free Child" / by Wendy Lydall- в помощ на алтернативния родител
» Домашни кълнове и поници от броколи

АРХИВ


КОМЕНТАРИ


Горе