ХОЛИСТИЧНО

10 април- Световен ден на Хомеопатията

10 апр. 2018 | 09:20 | Публикувано: ХОЛИСТИЧНО

д-р Самуел Ханеман- Откривател на Хомеопатията
Автор:
Янита Миланова

Днес е 10 април- Световният ден на Хомеопатията.

 

На този ден е роден д-р Самуел Ханеман- откривателят на тази велика, ефективна и дълбока наука, чиято цел е възстановяването на здравето по природен начин.

 

"Най-висшия идеал на лечението е бързото, меко и трайно възстановяване на здравето или отстраняване и унищожаване на болестта във всичките й проявления по най-краткия, най-сигурен и най-безвреден начин, върху ясни, разбираеми принципи."(Органон на лечебното изкуство)

Пожелавам на всички колеги хомеопатични терапевти, които се трудят сърцато, с пълна вяра и отдаденост, с душа и страст, да бъдат честити с днешния светъл ден, да имат успешна дългогодишна практика, блестящи, меки излекувания, вдъхновяващи случаи и никога да не губят мотивацията и всеотдайността си по този труден и трънлив път на хомеопатичното познание- най- дълбокото познание за човешката природа, за здравето и болестта... Това е познание, базирано на природните закони, основано на свобода от предразсъдъци и индивидуален подход към всеки пациент; познание, извлечено чисто, без предубеждения.

 

Хомеопатичното изкуство лежи в намирането на подобието между тоталността от симптоми на пациента и съответното лекарство, което притежава най-голямо сходство с неговата вибрация. Хомеопатията е най-холистичният и индивидуалистичен метод на лечение, който цели откриването на есенцията, централната нишка, която преминава през пациента, специфичните му аспекти, най-спонтанните, ясни, специфични и интензивни симптоми, които правят случая уникален и неповторим и изискват също толкова персонализиран подход и индивидуално лечение.

 

Хомеопатията е нежна и енергийна наука, която функционира върху фундаменталния закон, който гласи, че жизнената сила, налична у всеки организъм, различен от мъртъв, винаги ще резонира с подобното. Хомеопатията не лекува болестта, а човека, защото никой симптом не е локален, а е израз на цялото същество, независмо дали е проявен на физическо, емоционално или ментално ниво. Разстроеното здраве е индикация за разстроена жизнена сила, а тя е тази, която одухотворява целия жив организъм и по тази логика, болестта не е локална формация или явление. Хомеопатията разглежда здравето като динамично равновесие, което изисква персонализиран, холистичен подход, защото изразът на болестта е напълно различен при всеки отделен  пациент.

 

В размирните времена, в които живеем и въпреки целия скептицизъм, криворазбрано отношение, преследване, заклеймяване и негативизъм, които отнася тази прекрасна наука, аз не спирам да се възхищавам на всички достойни хомеопати, които се трудят упорито и себеотрицателно, с много любов, водени от състраданието и лишавайки себе си и семействата си от немалка доза личен комфорт, споделено време и внимание, в името на това да са в помощ на страдащите, помагайки им по най-нежния и безопасен начин.

 

И макар, че хомеопатията в България е факт от 160 години насам покрай първия български хомеопат д-р Миркович, награден със златен медал от Наполеон III заради хомеопатичните си заслуги и приложените му на практика знания за генус епидемикус при овладяването на епидемията от холера, все още тази наука страда, заради недостойното място, отредено й поради тоталното неразбиране на хомеопатичните принципи от страна на съвременните критерии за наука и медицина и безкрайните спорове в научните среди.

 

От свое име само мога да кажа, че хомеопатията промени живота ми- моя собствен и този на семейството ми. Щастлива съм, когато виждам как хора, страдали десетилетия наред от хронични заболявания, откриват здравето и свободата с осъзнаване и с хомеопатично лечение. Чувството да се справиш с тежък, остър случай, който изисква незабавна хомеопатична намеса и отървава пациента от болница, имуносупресия, антибиотици и кортикостероиди, е невероятно изживяване. Да видиш сълзи на благодарност в очите на човека, който ти е поверил болното си дете, за това думите не стигат....

 

Надявам се духът на Ханеман да бъде винаги с всички, трудещи се денонощно на хомеопатичното поле, а неговото дело, себеотрицание, сила, знания и личен вдъхновяващ пример, да не спират да ни напомнят, че нашата съвест винаги ще бди  над нас. Всеки ден и при всеки случай се моля, дано благословията му да предхожда всяко едно хомеопатично предписание.

 

А на всички  хомеопатични пациенти пожелавам устойчиво здраве, осъзнат път и силна жизнена сила.

 

Честит празник! :)

 

Наполеон III със златен медал.


ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ

» Свежа и вкусна лазаня от слайсирани тиквички с три вида плънка
» "Защо има война?" от Дезмънд Туту (Носител на Нобелова награда за мир- 1984 г.)
» Пълнени чушки по суровоядски
» "Raising a Vaccine Free Child" / by Wendy Lydall- в помощ на алтернативния родител
» Домашни кълнове и поници от броколи

АРХИВ


КОМЕНТАРИ


Горе