ХОЛИСТИЧНО

10 април- Световен ден на Хомеопатията

10 апр. 2019 | 09:31 | Публикувано: ХОЛИСТИЧНО

Автор:
Янита Миланова

Най-хубавият коледен подарък, който съм получавала някога- портрет на Самуел Ханеман, който ми връчи мъжа ми преди няколко години, който виси над главата ми и с който си сверявам алегоричния часовник в началото на делника ми.

 

Ханеман, който ме следи от стената зорко, с тънка загадъчна усмивка, да остана на Пътя, макар и толкова труден за овладяване и изискващ тотално отдаване, да не кривна от фундамента и законите на хомеопатичното изкуство и който е едно от първите неща, които виждам по разсъмване в сумрака в 5, преди да седна на постелката за обичайната си лична йога практика.

 

Ханеман- един велик лекар, откривател на Хомеопатията, с който си отварям очите всяка сутрин и който ми открехна погледа, мирогледа и кръгозора за толкова дълбоки истини в живота преди толкова години... Човекът, който начерта пътечката ми и бъдещето ми, даде ми център, дестинация, дълбокосмислено и удовлетворително поприще, баланс на слабостите, разреши страховете ми, даде ми вътрешни устои и сила, позволи ми да отгледам едно изцяло хомеопатично дете, направи ме човек, сбъднал вероятно най-съкровената си мечта- да виждам магията на Хомеопатията всеки ден, да се чувствам като Алиса в страната на чудесата и Хари Потър в Хогуортс едновременно...  И да се радвам на живот в свобода, който да споделям със сърце и с живи емоции с хората край мен.

 

Дълбокото ми познанство с тази велика наука започна когато разбрах, че очаквам дете. Толкова силна мотивация имах да го отгледам много встрани от всякакви клишета, интоксикации, потискания и безумия, че неусетно с годините се влюбих доживот, осъзнавайки, че няма начин с Хомеопатията някога да ми  доскучее или да се отегча, тя се превърна за мен в начин на живот, в знание, което да преследвам до края на земните си дни, а аз след години задълбочено изучаване, оставам вечния ученик, на който никога не му стигат 24 часа, за да прочете още едно лекарство, още един афоризъм от Органона, още едно хомеопатично доказване, още един излекуван клиничен случай... И не спирам да благодаря свише за този дар.

 

Да бъда хомеопат е най-смисления и затрогващ комплимент от съдбата за мен, да последвам това познание се превърна в стремеж и висш порив, който промени живота ми напълно, защото Хомеопатията стана пътеводител в личното ми преминаване през живота. Тя не е просто холистична система за лечение, тя е наука за съществуването, за израстването, за осъзнаването, за истината и за възприемане на света на друго ниво, за вътрешното наблюдение, за събуждане от летаргичната дрямка, за дълбочината на човешката природа и вселената, от която сме част и ние самите.

 

Д-р Самуел Ханеман е роден на 10 април 1755- истински пример за това какви лични и морални качества трябва да притежава един лечител и как трябва да се стреми към живот във висок идеал.

 


ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ

» Свежа и вкусна лазаня от слайсирани тиквички с три вида плънка
» "Защо има война?" от Дезмънд Туту (Носител на Нобелова награда за мир- 1984 г.)
» Пълнени чушки по суровоядски
» "Raising a Vaccine Free Child" / by Wendy Lydall- в помощ на алтернативния родител
» Домашни кълнове и поници от броколи

АРХИВ


КОМЕНТАРИ


Горе