НА СУРОВО > Хлорофил

Домашно отглеждане на кълнове от сминдух

2 авг. 2016 | 10:31 | Публикувано: НА СУРОВО > Хлорофил

Кълнове от сминдух на 4 дни
Автор:
Янита Миланова

Сигурно много пъти съм споменавала, че кълновете от сминдух са ми в челната класация на любимците в тази категория. Обичам ги, защото са прекрасно допълнение към салати, имат леко пикантен вкус, свежи са, изключително хранителни, отглеждат се повече от елементарно в домашни условия, дават обилна реколта и струват почти нищо.

 

Обикновено купувам органични семена, харесва ми факта, че давам парите си за качествен продукт, от който ще си произведа зелена храна със сигурни нутритивни показатели и при минимум риск от неприятни изненади. Най-често купувам семена на GEO, изпробвала съм ги в практиката стотици пъти, достъпът ми до тях е лесен- поръчвам  ги онлайн и ми ги носят до вратата често в рамките на същия ден. Тествала съм всичко от порфолиото им и не съм имала разочарования към момента. Ясно и просто на опаковката е индикиран начиниът, по който могат да се отглеждат вкъщи с наличните системи за покълване. Пакетчето е юзърфрендли и дори и човек да не си губи времето да изчете целия ситен шрифт, то веднага се ориентира по пиктограмките как може да покълва лесно и резултатно ако има буркан, ферма, керамична или друга система за покълване.

 

Аз покълвам по 2 начина- бързо в специален буркан за 48 часа и в автоматична ферма, ако искам поници на 5-6 или повече дни, които са чудесно допълнение към всякакви зеленолистни салати, тъй като имат вид и качества на млади растения. Покълването в буркан изисква редовно изплакване, особено в летните дни, случва се да ги промивам по 4-5 пъти на ден. Ако ги отглеждам за поници във фермата- само се грижа да има прясна вода за нуждите на автоматичния процес, както и да сменям съда с вече употребената вода, за да не прелее. Ще направя специален материал за 2-та вида покълване с нагледни примери, снимки в реална ситуация от процеса.

 

Преди да дам старт на покълването, накисвам семената за една нощ, за да ги активирам. После, след като ги измия с чиста вода, решавам къде ще ги поставя, за да започне процесът на покълване.

 

Да си отглеждам прясна и сурова храна в дома си, за мен е истинска страст. Да я споделям с близките си- радост и удоволствие. Ползите са огромни и далеч не се изчерпват само с полезностите откъм хранително съдържание. Нека добавим култивирането на устойчиви навици, чудесна възпитателна практика за детето, превенция срещу болести, изграждане на силен имунитет, редовен ензимен порцион, енергийна хлорофилна храна- натурална и природна, естествено балансирана, жива, мощен стимулатор на жизнените процеси, които протичат в организма ни. И всичко това срещу съвсем незначителна част от времето и средствата ни.

 

 


ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ

» Свежа и вкусна лазаня от слайсирани тиквички с три вида плънка
» "Защо има война?" от Дезмънд Туту (Носител на Нобелова награда за мир- 1984 г.)
» Пълнени чушки по суровоядски
» "Raising a Vaccine Free Child" / by Wendy Lydall- в помощ на алтернативния родител
» Домашни кълнове и поници от броколи

АРХИВ


КОМЕНТАРИ


Надя

19:01 | 16.May.2020Здравейте. Ние имаме готови кълнове - подарък от приятел - и искаме от тях да си засадим - какво трябва да направим?


Янита-Rawlab.bg

12:23 | 23.Jul.2020Здравейте, Надя! Не съм сигурна, че разбрах въпроса Ви, но ако просто искате да засадите наличните Ви кълнове, то можете да го сторите в тавичка с биологична почва и да си ги подстригвате и хапвате, така ще имате дълго време нови и свежи филизи, докато се изчерпи хранителността на почвата. Поздрави! :)


Горе