НА СУРОВО > Хлорофил

Лесно домашно отглеждане на поници от слънчоглед

9 февр. 2019 | 13:03 | Публикувано: НА СУРОВО > Хлорофил

Автор:
Янита Миланова

Как да се сдобием с прясна, екологично чиста и истински хранителна зеленина през зимата?

 

С обобщение на този въпрос, ще се опитам да отговоря на всички дами, които ми писаха последните месеци с молба за споделяне на лична опитност, надявам се да съм полезна с редовете надолу.

 

Надеждни зеленолистни  в студения сезон се намират в магазините за органична храна, разнообразието там не е особено голямо, цената не е за всеки джоб, особено ако искате да храните съзнателно и устойчиво себе си и семейството си. Стоката шир потреба няма нужда да се коментира-  комерсиалната храна откровено не става за ядене, особено за ежедневен прием и всички знаем, че е отглеждана изкуствено, с пестициди, изкуствени стимулатори, торове, препарати за борба с вредителите/ инсектициди и пр. Всички тези химични агенти преминават чрез храната в кръвопотока ни и създават препятствие пред имунната ни защита да ги обезврежда, вместо да се занимава с обичайната си работа- да поддържа всички органи и системи в порядък и хармония.

 

От личния ми опит мога да кажа, че отровена и боклучава храна могат да си позволят да ядат само хора с ниво на здраве  гр.А - при тях жизнената сила е толкова силна и реактивна на всеки патоген или външен дразнител/ причинител, че може да се справи за кратко време не само с последствията от лоша диета, но и с много тежки дегенеративни заболявания. Тези хора съставляват изключително малък процент от земното население...Всички останали ще трябва да подхождаме доста по-разумно към това, което избираме да слагаме ежедневно в устата си и което съставя основния ни хранителен порцион.

 

Най-лесният и евтин начин за хранене с ежедневна, прясна, сурова и първокласна зеленина е тази, която си произведем сами в домашни условия от качествен източник (органични семена). В младите растения които покълваме се съдържа не само изобилие от микронутриенти в оптимално съотношение, но и огромен ензимен запас, в естествен, запазен и жив вид. Припомням, че при термична обработка, ензимите се унищожават, затова в ежедневното си хранене, приготвям храната си на температура до 42 градуса (дехидратор). Домашно покълнатите поници са не само полезни и вкусни, но те са носители и на енергийно послание за етична храна, пълна с хлорофил и живот и са основа на суровоядската философия на хранене, на базовата идея, че здравето ни е преди всичко наша лична отговорност и умение да правим съзнателни избори за храната, мислите и действията си.

 

Книгата, която може би най-силно ми е повляла по отношение на избора ми да се храня основно сурово и хлорофилно е "Оцеляване в 21 век" на Викторас Кулвинскас- горещо я препоръчвам на всички, които искат да изградят живот в свобода от лекарски услуги, фармация, поликлиники и пр., за всички, които вярват, че има огромно значение това, което слагаме в устата си и какъв личен пример даваме на децата си. Тази книга е прекрасна основа по темата, касаеща хлорофилното хранене с прясна зеленина, отгледана в комфорта на дома ни и за почти без пари.

 

И така, домашни поници от слънчоглед в домашни условия.

Семена от ДМ, био.

Съд за покълване на поници от Балев Био.

Показаните на снимката поници са на 5 дни.

Техника на покълване:

Семената се измиват добре и се оставят накиснати за една нощ. На следващата сутрин се разпределят равно върху решетката на съда за покълване. Изплакват се по 2-3 пъти на ден с хладка филтрирана вода. Държат се на светлина, особено в процеса на показване на кълнчето, за да се наситят на хлорофил. Може да се оросяват с пулверизиране. На 5-тия ден са в чудесно състояние за добавка към всякакви сурови салати, като допринасят за поддържане на оптимален порцион от витамини, минерали и ензими, гарантирана отлична усвояемост, храна за енергия, жизненост, лекота и радост, храна, носител на енергийната програма "Нов живот", заради целия потенциал на семето, разгърнато в кълн, а след няколко дни и  в крехко микрорастение- лечебна и вълшебна храна.

 

Поници можете да си правите и в автоматична ферма (тази на Людмил например), в тавичка с биологична почва, в конопена торбичка. В бъдещи публикации ще разгледам подробно всеки от тези методи. Идеята тук е да са ежедневно на масата и в менюто, защото е истински важно това, което ядем всеки ден не само като нутриенти, но и като енергиен носител.

 

Покълването и отглеждане на поници е много образователно и за децата ни и е добре да ги включим в грижите за мини градинката ни- поливане, изплакване, засяване. Така възпитаваме конструктивен и осъзнат подход в храненето им и им даваме стабилна основа да израстат като здрави, силни, мислещи и активни млади хора, които са наясно с произхода на храната, която консумират, които разбират кое е полезно, етично, добро, пълноценно и даряващо живот в менюто им. Така изграждаме подход, в който няма да ни се налага да забраняваме нищо, децата сами ще могат да избират за себе си да се хранят устойчиво и здравословно.

 

С пожелание за много успешни и здрави, хлорофилни дни! :)

 

(особено сега, в сезона на грипа, когато отвсякъде се залива вниманието на хората с опастностите, които ни дебнат при всяка среща с непознат микроорганизъм, срещу който трябва да се въоръжим с всички достижения на модерната фармация...Нека се осмелим да отглеждаме силен имунен отговор! )

 


ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ

» Свежа и вкусна лазаня от слайсирани тиквички с три вида плънка
» "Защо има война?" от Дезмънд Туту (Носител на Нобелова награда за мир- 1984 г.)
» Пълнени чушки по суровоядски
» "Raising a Vaccine Free Child" / by Wendy Lydall- в помощ на алтернативния родител
» Домашни кълнове и поници от броколи

АРХИВ


КОМЕНТАРИ


Марин

18:37 | 08.Jan.2021Въпрос относно: "Поници можете да си правите и в автоматична ферма (тази на Людмил например), в тавичка с биологична почва, в конопена торбичка." Търсих на много места как точно, в каква тавичка, колко почва, от самото начало ли може семената да са в почва и въобще исках да науча отначало докрай как да отгледам поници във фермата на Людмил, но без успех засега. Може ли повече информация? Благодаря предварително!


Марин

16:12 | 16.Mar.2021Благодаря много! Най-после получих полезна информация! Междувременно пробвах с почва във фермата и част от семената покараха задоволително добре, но част от тях не искаха - главно заради температурата в стаята .... В крайна сметка почвата плесеняса отгоре. Сега с Ваша помощ вече ще зная как да процедирам. Още веднъж - Благодаря!


Янита- RawLab.bg

18:49 | 28.Feb.2021Здравейте! Фермата на Людмил е тук и е напълно автоматична, само наливате вода и изхвърляте старата, набавяте качествени семена, които накисвате предварително.: https://www.mikroferma.com/ За поници в тази ферма почва не трябва. За поници извън ферма- тавичката е обикновена, без дупки. Почва (органична) се слага колкото да покрие семената, за да могат да направят коренче. Зависи от големината на тавичката Ви и количеството на семената.Семената се накисват за 5-6 часа или 1 нощ и се засяват. Пулверизират се няколко пъти на ден, след като се покажат ги слагате на светлина, за да се наситят с хлорофил.


Горе