ПО ПАНТОФИ

Мира Делчева за живота в хармония с природата

24 май 2016 | 08:35 | Публикувано: ПО ПАНТОФИ

Мира Делчева / Фотография: личен архив
Автор:
Янита Миланова

Познавам Мира покрай страстта ми към хомеопатията. Стажуваше при класическия хомеопат, който посещава семейството ми от доста години, именно в неговия кабинет за хомеопатична терапия се срещнахме за пръв път с нея. После започнахме да се засичаме по разни хомеопатични  семинари, а се случи така, че заедно се сертифицирахме като Бахови терапевти.
 

Мира не говори много, тиха и вглъбена е, но зад тази привидна "тишина" се крие един задушевен  човек, отворен към проблемите на хората, една деликатна дама, която е загърбила конвенционалната си фармацевтична диплома, за да помага неконвенционално на хора, които избират немасовия, по-трудния, но и по- резултатен път- на осъзната отговорност към себе си и здравето си.

 

Ето я и моята гостенка- Мира :)

 

Здравейте, казвам се Мира Делчева и съм холистичен здравен консултант. Омъжена съм, по професия "Магистър-фармацевт". Това, с което се занимавам, е да помагам на семействата да имат по-добро здраве и качество на живот с помощта на природни методи, така че да се чувстват спокойни, уверени и щастливи и да развият пълния си потенциал.

 

Сигурно се чудите как така от фармацевт, работещ в аптека се насочих към свободна практика и консултиране? Така се случи, че преди повече от 9 години. Майки ми имаше здравословни проблеми, всяка година боледуваше от пневмония и се налагаше да лежи в болница. Всяка следваща година пневмонията беше по-тежка, въпреки лечението с антибиотици, последната година бяха две пневмонии, една след друга в продължение на няколко месеца, имаше и изменения в белия дроб. Тогава ме посъветваха да заведа майка ми на хомеопат. Това беше първата ми среща с хомеопатията, която беше много впечатляваща. От тогава съм изключително благодарна, че майка ми е здрава, не е боледувала тежко, справя се с настинките без да се задълбочават, отделно още куп здравословни проблеми при нея се разрешиха.

 

Така започна интереса ми към хомеопатията и холистичните методи на лечение и поддържане на здравето, които разглеждат човека цялостно и индивидуално. Вече не бях удовлетворена работейки в аптека и виждайки всеки месец хронично болни хора, които идват да си вземат лекарствата, и които са със съзнанието че така ще са цял живот. Постепенно осъзнах, че здравето включва поемане на лична отговорност и желание за промяна в начина на живот, а не просто потискане на симптома с лекарства.

 

Затова реших да уча и да специализирам хомеопатия, в последствие и Бахова терапия и натуропатия, за да съм по-полезна и да работя в посока по-добро качество на живот и превенция. Хомеопатията ме впечатли със своята задълбоченост в познаването както на човека, психологията му, така и в дълбочината на разбирането за причините за болестите и връзките между физическото тяло, емоциите и психиката. Помагала ми е многократно за моето семейство в редица ситуации като настинки, травми, хронични проблеми като алергии, високо кръвно налягане, хормонален дисбаланс, кожни проблеми, емоционални състояния и много други.

 

Междувременно докато учех хомеопатия, се срещнах и с метода ненасилствена комуникация на Маршал Розенберг. Той е последовател на Карл Роджърс и хуманистичната школа в психологията. Този метод ме впечатли с простите правила за общуване, които намаляват конфликтите и агресията, спомагат за по-дълбокото свързване между хората и откриване на корените на емоционалните състояния в универсалните ценности и потребности, които са общовалидни за всички хора. Този метод формулира принципи, които ние интуитивно използваме в общуването си, като емпатия, съпричастност, взаимно уважение, партньорство, сътрудничество и др. и се стреми към намирането на "печеля-печелиш" решения. Вдъхновена от метода започнах да правя обучения за деца за развиване на емоционална грамотност, тъй като уменията да познаваме и управляваме емоциите си са много важни за здравето и успеха в живота. Този метод освен това ме научи да разбирам емоциите на хората отвъд думите им и усъвършенства уменията ми на слушател, което много ми помага за консултациите ми.

Мога да кажа, че през последните 10 години живота ми се промени коренно. Живея доста по-осъзнато, стремя се да се храня здравословно, занимавам се с йога, всяко свободно време съм в планината, лятото на морето. Поддържам здравето си само с природни средства. Вече не работя традиционно като фармацевт в аптека, а провеждам консултации на семейства, основно жени и деца с които работим за подобряване на здравето и по-добро качество на живот, намаляване на стреса и негативните емоции, постигане на повече спокойствие, удовлетворение, увереност, намаляване на страховете и тревогите, повече енергия и жизненост. Освен това провеждам лекции, уебинари и обучения на теми свързани с холистичното здраве. Пиша много статии както за личния ми сайт и блог www.miradelcheva.com, така и за други сайтове и медии като Puls.bg. Консултирам най-големите детски кухни за подобряване на менюто им.

 

Вярвам, че всеки човек следва своя път и среща подходящите учители и уроци по него. Благодарна съм на моите учители и вдъхновители по пътя на израстването ми като човек и лечител, като д-р Пачова, д-р Ванков, проф. Кулкарни, проф. Витулкас, д-р Мастер, Емилия Илиева, д-р Господинов, графиня Волфскийл и най-вече на моето семейство за най-големите уроци по човечност, честност и любов към хората.

 

С времето и опита наблюдавам, че хората имат различно ниво на осъзнатост, някои не са готови да се доверят на холистичната медицина или търсят лесни решения и вярват сляпо на лекарите, докато други се стремят да живеят в повече хармония с природата, да се хранят с органична, чиста храна, да се движат, да търсят причините за проблемите и болестите, по-съзнателни са за емоционалния си свят и се стремят да отглеждат децата си естествено и привързано, да ги учат на ценности и съпричастност към хората и природата. Всеки човек е свободен да следва своя път и своите убеждения, стига да не пречи на околните :)

 

Надявам се все повече хора да следват природните закони, да възвърнем връзката си със земята, с биологичните ритми, която сме позагубили в града. Да живеем в по-чиста и хармонична среда, природните методи да са първи избора за лечение и профилактика, отколкото последна надежда. Това в което вярвам е, че промяната започна от всеки един от нас и ние носим лична отговорност за начина си на живот, за изборите си, за решенията си и за своята ситуация и можем да влияем на другите само с личния си пример. Излишно е да се ядосваме, да негодуваме срещу неща, хора, събития които не можем да променим, когато оправим вътрешния си свят, и външния като негово отражение също се подрежда. Така че да започнем от там. Ако усещате нужда от подкрепа по вашия път, насреща съм!


ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ

» Свежа и вкусна лазаня от слайсирани тиквички с три вида плънка
» "Защо има война?" от Дезмънд Туту (Носител на Нобелова награда за мир- 1984 г.)
» Пълнени чушки по суровоядски
» "Raising a Vaccine Free Child" / by Wendy Lydall- в помощ на алтернативния родител
» Домашни кълнове и поници от броколи

АРХИВ


КОМЕНТАРИ


Горе