НА СУРОВО > Хлорофил

Покълване на люцерна

26 авг. 2016 | 10:51 | Публикувано: НА СУРОВО > Хлорофил

Покълнала люцерна на 4 дни
Автор:
Янита Миланова

От това по-лесно няма накъде. Семена се намират безпроблемно. Накисват се за една нощ, изплакват се на сутринта и се поставят да покълват в каквото имате под ръка за целта. Изплакват се поне 2-3 пъти дневно с вода, която ползвате вкъщи- филтрирана, дестилирана- всекиму според предпочитанията.

 

През летния сезон, когато е топло, е добре да се промиват по-начесто, за да не създават благоприятни условия за развитие на микроскопични плесени и токсини. Приветствам циркулацията на въздух, която възпрепятства застойния процес и затова моят предпочитан метод е да покъвам в автоматична ферма. Скоро ще разкажа за това.

 

В момента, в който се покаже кълнче е хубаво да се сложат кълновете на светлина, за да генерират хлорофил. Колко е важен хлорофилът вече съм споделила обстойно в предходните статии в тззи рубрика. Кълновете от люцерна са крехки, имат чуден вкус и са прекрасно допълнение към всякакви салати, зелени смутита, а може да си направите и сок от тях- истинска енергийна "инжекция". Аз нямам специална машинка за студено пресоване на кълнове и поници, каквато се намира в търговската мрежа, но си ги "врътвам" за 30 секудни в блендера и си пийвам получения сок веднага.

 

Който е в началото на суровоядските си опити и вкусовите му рецептори не са адаптирани, може да си прецеди сухото вещество след блендиране на кълновете и да пробва само сока от тях или да го миксира с ябълка или друг несладък плод по избор.

 

Тези кълнове са абсолютно всеки ден в менюто ми. Показаните на снимките са на 4 дни, но може да се хапват от момента на показване на кълнче, до няколко сантиметрови поници.

 

Моето дете ги яде със страст още от кърмаческа възраст, когато му ги въведох в менюто и вярвам, че не представлява усилие всеки родител, който има афинитет към този вид храна, да намери подходящ начин да ги предлага на децата си.


ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ

» Свежа и вкусна лазаня от слайсирани тиквички с три вида плънка
» "Защо има война?" от Дезмънд Туту (Носител на Нобелова награда за мир- 1984 г.)
» Пълнени чушки по суровоядски
» "Raising a Vaccine Free Child" / by Wendy Lydall- в помощ на алтернативния родител
» Домашни кълнове и поници от броколи

АРХИВ


КОМЕНТАРИ


Горе