НА СУРОВО > Хлорофил

Покълване на нахут в тюлена торбичка

26 окт. 2020 | 20:18 | Публикувано: НА СУРОВО > Хлорофил

Лесно покълване на нахут в домашни условия
Автор:
Янита Миланова

Покълналите семена са първокласна, интегрална и пълноценна храна. Те са катализатор на здравето и клетъчното обновяване.

Безкрайно лесно е да си ги приготвим вкъщи от чист (по възможност органичен) източник, не отнемат време, не костват усилия и струват стотинки. Особено сега, в грипния сезон, е добре да помислим за качеството на храната си, чрез която генерираме сила за живот и която поддържа клетките, здравето  и виталността ни в оптимално състояние, подобрявайки функцията на имунния ни отговор, както и на всички органи и системи. Храненето със завишен порцион от кълнове и поници (както и пресни сокове от тях) е част от концепцията за питателна жива храна, която има не само нутриентни превъзходства, но също така е и храна, носеща духовна подкрепа- пречиства не само клетките ни от застойни процеси, шлаки и отпадъци, но и трансформира съзнанието ни, зареждайки ни с по-високовибрационна енергия и мисловна чистота. Какво по-подкрепящо от това можем да сервираме на масата си, освен пълните с живот млади кълнове, зелени филизи и хлорофилни стръкове, които носят в себе си програмата за развитието на нов живот, изобилстват от синергично действащи витамини, минерали, ензими и микроелементи, укрепващи здравето ни по чудесен природен начин, напълно в унисон с идеята за цялостното хранене.

Цялостният организъм има нужда от цялостни храни, отгледани с любов и внимание, носители на слънчева прана, витализираща структурирана хлорофилна вода- лично моята хранителна мантра е в този дух и следвам в ежедневието си тази зелена философия от доста години насам. Поемането на отговорност за собственото здраве и добруване е първата стъпка към промяната към по-доброто ни "утре" и повече устойчивост на всички нива. А здравето не е просто липса на симптоми, а "усещане за благополучие", лекота, душевна ведрина, умение да виждаме красота в простичките неща, да следваме пътя си, да творим добро и да сме активни- да четем, да се интересуваме, да генерираме положителна лична опитност, която да ни води към приятни  резултати.

Не е ли странно, че живеем във времена, когато книжният пазар изобилства от духовна литература, от справочници с хранителни стратегии, от всевъзможни книги, изследващи връзките между интоксикациите и болестите, социалните мрежи преливат от постове, свързани с диети и хранителни режими, от идеи за контрол над теглото и подобряване на здравето, от четива, посветени на съзнателния живот и алтернативното лечение...А същевременно с това виждаме масово и навсякъде около нас хора с тежки хронични проблеми, живеещи години и десетилетия наред на потискащи фармацевтични продукти и разстройващи здравето терапии...А логично би трябвало да е тъкмо обратното- духовният прогрес и жаждата за знания да раждат здрави, съзнателни  хора, които да създават здрави, щастливи деца- строителите на бъдещето и стопаните на планетата ни... Вместо това обаче, ние сме свидетели на поголовно обезлесяване, отровен въздух,  пестицидно напоени почви, води с високо съдържание на тежки метали и промишени отпадъци...Свидетели сме на безкрупулна алчност, в съчетание с жестокост, войни, насилие, консуматорско общество, което отдавна не прави разлика между нужда и обикновен каприз. Органично чистите храни станаха лукс, вместо именно те да са най-нормалното нещо на масата ни...

В тези смутни времена, които ни застигнаха, повече от всякога е важно да се научим сами да отглеждаме част от храната си, защото кое може да е по-хранително и по-добро от отгледаното с грижа и посветеност в дома ни, заредено с енергията на ръцете ни, природен дар, вливащ живот и сила в клетките ни. При това с минимална първоначална инвестиция. Оправданията, мрънкането и мързелът са възможно най-лошите ни съветници, а първокласната зелена и алкализираща храна е само на едно намерение от нас- намерение,  облечено в ежедневно действие и постоянно старание. Не еднократен епизод, а начин на живот.

Има много начини да покълваме семена и тук съм споменавала вече доста от тях- автоматична ферма, глинени съдове, пластмасови съдове на етажи, стъклени буркани с решетъчна капачка...

В този материал онагледявам и изключително лесното покълване в торбичка- тюлена или ленена/ конопена по избор. Пробвала съм и двата варианта и наблюденията ми са следните: когато покълваме дребни семена с тънка обвивка, можем да ползваме ленена/ конопена торбичка и да покълваме до 3 дни. Когато обаче покълваме по-едри семена, с по-плътна ципа е добре торбичката да е по-тънка и с по-едра плетка, за да може да влиза повече кислород, да има по-добра вентилация, за да няма загниване и опастност от генериране на опасните афлатоксини, тогава е възможно и по-дълго покълване, подкрепено от често изплакване и добро вентилиране.

Кълновете от нахут, които виждате на снимките, са на 4 дни, като е важно да се накиснат предварително за една нощ, след което да се заредят в торбичката и да се изплакват по 3-4 пъти дневно и след като се покаже малкия филиз, да се преместят и окачат някъде на слънце, за да генерират хлорофил- зеленият цвят, който дава хранителност и незаменими ползи за здравето ни.

Кълновете от нахут са вкусни, богати на живи протеини, преливащи от ензимна съдържимост, чудесно допълнение към салатата, а в следващ пост ще направя специална рецепта с тях, подходяща за един пълноценен жив обяд (по идея на Mimi Kirk- една от моите вдъхновителки по пътя към съзнателното хранене с живи етични храни).

Устойчивите навици и изграждането на по-добро здраве зависят изключително от собствената ни мотивация, желание и ценности. Пожелавам на всички смелост и сила на духа по този път, свободен от интоксикации!


ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ

» Свежа и вкусна лазаня от слайсирани тиквички с три вида плънка
» "Защо има война?" от Дезмънд Туту (Носител на Нобелова награда за мир- 1984 г.)
» Пълнени чушки по суровоядски
» "Raising a Vaccine Free Child" / by Wendy Lydall- в помощ на алтернативния родител
» Домашни кълнове и поници от броколи

АРХИВ


КОМЕНТАРИ


Ани Д.

12:13 | 15.Dec.2020Ще се радвам да споделите в бъдеща статия как успявате да следвате тези конструктивни навици, без да се връщате назад към храната, на която всички сме свикнали :)


Янита- RawLab.bg

17:22 | 28.Feb.2021Здравейте, Ани! Всичко опира до мотивация, последователност и съзнателно прилагане на наученото през годините. Не се сещам за по-голям стимул от това да искаме да сме здрави и да следваме законите на здравето. Благодаря за идеята за материал, ще напиша такъв с удоволствие :)


Петя

8:22 | 29.Oct.2020Звучи много лесно! По колко грама дневно е добре да се консумират? А как съхранявате готовите кълнове? Колко дни издържат? Благодаря предварително!


Янита-Rawlab.bg

20:45 | 29.Oct.2020Здравейте, Петя! Индивидуална е преценката колко грама кълнове да се включат в менюто, аз лично покълвам много, поне 3-4 вида дневно и те са задължителни в обяда и вечерята ми. В хладилник могат да издържат 2-3 дни в относително добро състояние, но фреонът на хладилника не им е пръв приятел. Поздрави! :)


Мария Петрова

21:15 | 28.Oct.2020Благодаря ви! Къде мога да намеря такива тюлени торбички, които използвате за покълването?


Янита-Rawlab.bg

20:49 | 29.Oct.2020Привет, Мария! Тюлените торбички се продават в магазините за хранителни стоки, аз живея в чужбина и тук са налични във всяка хранителна верига, както и в био магазините. Технически се водят торбички за миене на плодове и зеленучици и струват към 80 евро цента. В БГ също не би трябвало да е проблем да намерите. А конопена съм купувала от "ЗОЯ бг". Лека вечер! :)


Горе