Тази рецепта е отдавна обещана и е по идея на Мими Кърк, една прекрасна дама, която за мен е източник на голямо вдъхновение в любимия ми лайфстайл. Следя личния й пример от много години и много й се радвам!
Суров хумус от покълнал нахут
Необходими продукти:
-2 шепи суров нахут
-3 лъжици суров сусамов тахан
-3 лъжици студено пресовано масло от сусам (може зехтин, масло от тиквено семе, масло от авокадо)
-1 скилидка чесън
-сокът на половин органичен лимон
-келп/ сол на вкус
-подправки по избор (куркума, червен пипер, чубрица, самардала)
-вода колкото поеме, за да получим хомогенна еднородна смес
Приготвяне:
Суровият нахут се накисва за една нощ след което се изплаква и се оставя да покълне за 3 дни.
Покълването става в буркан, глинен съд, торбичка, ферма за покълване. Изплаква се всеки ден по 3-4 пъти, за да се предотврати загниване или развитие на опасни афлатоксини. В блендер поставяме необходимите продукти и блендираме до пълна готовност. Нужно е да спираме често, да разбъркваме с лъжица съда, в който блендираме, да обираме несмляното количество по стените му, за да получим добра, хомогенна смес. Обикновено за 4-5 минути, хумусът е напълно готов за консумация.
(повече за покълването на нахут в линка)
http://rawlab.bg/article/Pokalvane-na-nahut-v-tyulena-torbichka/176/2/2
Сервиране:
Чудесно предястие за всички, които обичат натуралната, жива храна, богата на ензими и витамини. Суровият хумус е идеален за намазване върху домашни сурови ленени крекери, приготвени по свой вкус от живи семена в дехидратор на 40 градуса. Аранжираме с любимите си пресни зеленчуци.
Ползи от суровата кулинария:
Жизненост, силен имунен отговор, пълноценна усвояемост, високо съдържание на хранителни вещества, минимална отпадъчност, вътрешна чистота на организма, по-добра функция на органи и системи, по-свежа кожа, по-устойчиво здраве, по-добро бъдеще за Планетата.
Усмивка
11:44 | 01.Mar.2021Здравейте! Благодаря за рецептата, както и всички други в сайта ви. Супата с авокадо и моркови си я правя и я препоръчвам на приятели. Ще бъде много полезно за мен, а предполагам и за останалите хора, които следят сайта ви да напишете едно ваше седмично меню. С пожелание за здраве и вдъхновение!
Янита-RawLab.bg
16:35 | 03.Mar.2021Привет! Благодаря за предложената идея! Обмислям такъв материал скоро, така че да, ще се случи :) Моето седмично меню е много семпло и стремежа ми е да е максимално цялостно и живо, за да има оптимална усвояемост при почти никаква отпадъчност за организма. Предвиждам и пост с книгите и авторите, които за мен са източник на голямо вдъхновение в зеления лайфстайл. Поздрави!