НА СУРОВО > Дипове

Суров хумус от покълнал нахут

23 ян. 2021 | 13:58 | Публикувано: НА СУРОВО > Дипове

Свеж суров хумус
Автор:
Янита Миланова

Тази рецепта е отдавна обещана и е по идея на Мими Кърк, една прекрасна дама, която за мен е източник на голямо вдъхновение в любимия ми лайфстайл. Следя личния й пример от много години и много й се радвам!

Суров хумус от покълнал нахут

Необходими продукти:
-2 шепи суров нахут
-3 лъжици суров сусамов тахан
-3 лъжици студено пресовано масло от сусам (може зехтин, масло от тиквено семе, масло от авокадо)
-1 скилидка чесън
-сокът на половин органичен лимон
-келп/ сол на вкус
-подправки по избор (куркума, червен пипер, чубрица, самардала)
-вода колкото поеме, за да получим хомогенна еднородна смес

Приготвяне:
Суровият нахут се накисва за една нощ след което се изплаква и се оставя да покълне за 3 дни.
Покълването става в буркан, глинен съд, торбичка, ферма за покълване. Изплаква се всеки ден по 3-4 пъти, за да се предотврати загниване или развитие на опасни афлатоксини. В блендер поставяме необходимите продукти и блендираме до пълна готовност. Нужно е да спираме често, да разбъркваме с лъжица съда, в който блендираме, да обираме несмляното количество по стените  му, за да получим добра, хомогенна смес. Обикновено за 4-5 минути, хумусът е напълно готов за консумация.

(повече за покълването на нахут в линка)
http://rawlab.bg/article/Pokalvane-na-nahut-v-tyulena-torbichka/176/2/2

Сервиране:
Чудесно предястие за всички, които обичат натуралната, жива храна, богата на ензими и витамини. Суровият хумус е идеален за намазване върху домашни сурови ленени крекери, приготвени по свой вкус от живи семена в дехидратор на 40 градуса. Аранжираме с любимите си пресни зеленчуци.

Ползи от суровата кулинария:
Жизненост, силен имунен отговор, пълноценна усвояемост, високо съдържание на хранителни вещества, минимална отпадъчност, вътрешна чистота на организма, по-добра функция на органи и системи, по-свежа кожа, по-устойчиво здраве, по-добро бъдеще за Планетата.


ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ

» Свежа и вкусна лазаня от слайсирани тиквички с три вида плънка
» "Защо има война?" от Дезмънд Туту (Носител на Нобелова награда за мир- 1984 г.)
» Пълнени чушки по суровоядски
» "Raising a Vaccine Free Child" / by Wendy Lydall- в помощ на алтернативния родител
» Домашни кълнове и поници от броколи

АРХИВ


КОМЕНТАРИ


Усмивка

11:44 | 01.Mar.2021



Здравейте! Благодаря за рецептата, както и всички други в сайта ви. Супата с авокадо и моркови си я правя и я препоръчвам на приятели. Ще бъде много полезно за мен, а предполагам и за останалите хора, които следят сайта ви да напишете едно ваше седмично меню. С пожелание за здраве и вдъхновение!


Янита-RawLab.bg

16:35 | 03.Mar.2021



Привет! Благодаря за предложената идея! Обмислям такъв материал скоро, така че да, ще се случи :) Моето седмично меню е много семпло и стремежа ми е да е максимално цялостно и живо, за да има оптимална усвояемост при почти никаква отпадъчност за организма. Предвиждам и пост с книгите и авторите, които за мен са източник на голямо вдъхновение в зеления лайфстайл. Поздрави!


Горе