Подобна сурова торта се приготвя за по-малко от 2 часа и е много лека, вкусна и лишена от всякакви несъвместими със здравословния лайфстайл съставки. Текстурата й е близка до тази на парфето, въздушна и витална. Напълно веган, подходяща за празници, както и за малки деца, които нямат доказана алергия към ягоди и/ или малини (или ядки).
Моята приготвих в стандартна кръгла форма за торта, каквато можете да закупите във всеки магазин за домакинска посуда. От нея се получават между 12 и 15 парчета.
Формата се намазва предварително със студено пресовано кокосово масло за по-лесно отделяне, а основата й се поръсва с малко кокосови стърготини.
Основа:
200 грама сурови орехи или бадеми, предварително накиснати за 1 нощ, за да отстраним инхибиторите, 15-тина фурми най-добре от иранските, които са натурални и не са третирани с глюкоза) също накиснати до омекване за по-лесно смилане, 2-3 лъжички студено пресовано кокосово масло, настъргана портокалова коричка от 1 органичен портокал, щипка натурална ванилия.
За крема:
1-ви слой (бял):
1 чаша сурово кашу, разбито на гъсто мляко в блендер с чаша вода или същото количество сурови бадеми, 2-3 лъжички кокосово масло, 4-5 лъжички агаве или органичен кленов сироп (според желанието за сладост), 1/2 лъжичка сок от лимон, 1 лъжичка агар-агар.
2-ри слой (розов):
2-3 чаши ядково мляко (от бадем или кашу, домашно приготвено), 1-2 чаши ягоди или малини по избор, 2 лъжички агаве или кленов сироп, натурална ванилия, 2 лъжички агар. Важно е да получим гъста кремообразна смес.
3-ти слой (червен):
2 чаши сурови плодове (ягоди или малини), 2 лъжички агаве или кленов сироп, 1 лъжика сок от лайм или лимон, 1-2 лъжички агар.
Декорация:
Свежи плодове (ягоди, малини), натрошен шам фъстък, стафиди, суров шоколад, бадемови флейки.
Приготвяне:
Основа:
От гореизброените съставки омесваме хомогенно, меко тесто, което разстиламе на дъното на формата за торта и оставяме да стегне в хладилника за час.
Крем:
Всеки слой приготвяме поотделно.
Смесваме съставките на белия слой в блендер и когато е готов и хомогенизиран, добавяме агара, приготвен по описания на опаковката начин, веднага охлаждаме за 30 минути в хладилник. След като стегне преминаваме към втория слой, който приготвяме по същия начин. Когато и той стегне, приготвяме последния слой, като и него разбиваме, добавяме агара и изсипваме във формата до ръба й. Охлаждаме и след час сме готови да декорираме по избор и фантазия. Не използвайте замразени плодове, тъй като ако сместа е твърде студена, това ще попречи на агара да стегне сместа и кремът ще стане много течен.
Филиран бадем може да се намери в почти всеки магазин за органична храна, натурална ванилия, кленов или органик агаве сироп също, както и качествен суров шоколад, приготвен от fair trade какао и без печене.
Бон апети :)
Коментриай