Отдавна не съм се втурвала да правя торта и причината не е, че ме мързи :) Просто избягвам без повод да създавам изпитание за панкреаса си, като го смущавам с концентрирани специалитети, които разклащат устоите на инсулина ми :) А че обичам сладко, не е тайна и веднъж седмично гледам да спретна някой бърз суров десерт, ей така- от любов към свежата кулинария, да зарадвам домашните и заради... ендорфините :))
И да, тортата не е интегрална храна, не расте на никое дърво и следва да се отнасяме към нея с особена почит и без да я каним всеки ден на гости :)
Тази "любовна" тортичка ми отне по-малко от час, а рецептата е много лесна и съвсем дълеч от всякакви гурме, фюжън, гастрономик и вери ънбиливъбъл, хай концепт артистик претенции (за Мишленски звезди няма да се борим) ;) Консистенцията е лека, текстурата въздушна и в никой случай не е тежка и накъртваща...не е за вярване, обаче се оказа и доста вкусна :))
Направих я съвсем набързо, с мерак, импровизирано и спонтанно вчера- на първомартенския празник и днес я споделям за изкушените да пробват веган торта без печене в чест на Пролетта и от любов към свежия нутриентен състав.
Количествата на продуктите са ориентировъчни и зависят от размера на формата, която ще използвате:
За основата:
200 г сурови орехи (накиснати от вечерта), около 20 натурални фурми (ползвах органични), лимонова кора (органичен лимон), натурална ванилия, 2 лъжици суров тахан, 1 лъжица кокосово масло. След смилане, тестото се разстила в избраната форма за торта, предварително намазана с кокосово масло. Оставя се да стегне в хладилника преди да се положи крема.
За крема:
400 г кашу (накиснато от вечерта), 5 лъжици кокосово масло, 5 лъжици агаве, сокът от 1 лимон, 2 лъжички лукума, 1 кутийка пресни боровинки, 2 пръчици ванилия, гъсто мляко от 15 бадема (накиснати от вечерта), 1 лъжица агар (приготвен по указание на опаковката- от БиоМаг). Всичко се миксира в блендер, хомогенизира и след добавяне на агара се охлажда до стягане.
Декорация:
1 кутия боровинки, суров настърган шоколад (какаово масло), филиран бадем за контура.
Е, тоя път се опитах да избягам от всякакви украси в стил "Троянска шарка" или "Соц Балкантурист" :))
Тортата приготвих изцяло с блендера си (Нутрибулет), за основата ползвах приставката за мелене на ядки.
Боровинки намерих в Health Station (в Парадайс)- органик.
Формата за тортата е от Vivre.
Илюстрацията, стайлингът и снимката ми отнеха около час и малко- дизайнерска рутина, какво да се прави ;)
Осветлението е ...от прозореца, "фоба масата" ми е ...масата, на която играе детето ми, за бленда използвах...бяла кутия за обувки, а реквизитът- домашните вехторийки :) И този път снимах с непрофесионална (туристическа) техника (личи си), но за другия път обещавам да е в семейното студио и като по учебник, хорей ;)
Бон Апети!
Коментриай