Храната, която сервираме винаги има физическа и духовна страна. Променяйки мисленето си и навиците си, винаги (с нашето си темпо) се придвижваме към по-здрав живот, а от там като естествено следствие, в дните ни се настаняват и множество допълнителни ползотворни бенефити, които започват да личат на много нива.
Обожавам да кулинарствам и да се грижа храната не само да е полезна, със запазени нутриенти, балансирана, възпитаваща устойчивост и вкусна, но да има и щипка естетика и фантазия в нея. Винаги, когато приготвям храна се стремя да го правя с настроение, с любов, старание, внимание и лично отношение, да се храня бавно, с всеки вкусов рецептор, с удоволствие и благодарност към всяка хапка.
Днешната рецепта е за свежи, цветни и много лесни за приготвяне зеленчукови Тай рулца- чудно предястие или основно хранене. Жива храна за живите клетки, които поддържат живота ни и дават сила на физическата ни обвивка. Ето и как ги приготвих:
За рулцата:
-оризови кори (намират се в органик магазините, както и в големите хранителни вериги, предлагат се в 2 варианта- от бял или от пълнозърнест ориз)
-моркови
-меко авокадо
-краставица
-тиквичка
-червено зеле
-домашни кълнове от алфа-алфа (люцерна), броколи, червено цвекло (или каквито имате налични)
-маруля или друга зеленолистна салата по избор (валериана, рукола и пр.)
За дип Тахини:
Тахан от суров сусам 3-4 супени лъжици, вода (нужното количество е в зависимост от консистенцията на тахана, стремим се към гъстота на сос), малко лимонов сок на вкус, половин чаена лъжичка студено пресовано масло от тиквено семе или екстра върджин зехтин, сол или келп по избор, самардала, сурови тиквени семена (за поръска).
Приготване:
Зеленчуците за рулцата се нарязват на ленти с ренде или на ръка с остър нож, добавят се кълновете на тънки снопчета, подреждат се в предварително намокрена за няколко секунди оризова кора (до омекване и готовност да се работи с нея, трябва да е гъвкава). Завиват се по начина, по който се оформят зелеви сарми.
В блендер се разбива за няколко секунди таханът с добавени към него малко вода, лимонов сок, сол/келп, студено пресована мазнина и подправки по избор, аз лично харесвам самардала и ползвам често именно нея като овкусявам дипове или дресинги. По желание за завършващ щрих може да се добавят семена, моите са тиквени.
Бон Апети! :)
Коментриай