НА СУРОВО > Предястия

Сурово суши от елдени кълнове

2 ян. 2020 | 14:20 | Публикувано: НА СУРОВО > Предястия

Сурово суши с елдени кълнове
Автор:
Янита Миланова

Честита НГ!

Светлина по пътя, светлина за плановете, целите, копнежите, мечтите и личните хоризонти!

Светлина (и вътрешна осветеност) в сърдечна чакра- интригуваща, грееща, топлеща, автентична и незахаросана!

Силна, обещаваща, наситена с красиви преживявания, богата на ценни уроци, на поводи за израстване...Пълнокръвна да е чисто новата 2020-та за всички! :)

 

За мен (по традиция) се очертава да е много хлорофилна и с око за и в детайла :))

 

През тази година в RawLab ще се отбелязвам с по един пост месечно, за да се фокусирам върху развитието на тукашните ми, северни дела и холистичната ми работа- все неща, които вече поглъщат немалка част от времето и вниманието ми. Събрала съм много въпроси, имам много идеи относно темите на следващите споделяния, стъпка по стъпка, ще гледам непринудено, творчески и лежерно да ги реализирам, когато сваря, за да видят бял свят и да са полезни на тези, които намират почерка, изказа и житейската ми философия за близки до своя светоглед. За тях е и тази жива, пълна с полезности, бърза рецептичка :)

 

Сурово суши с елдени кълнове

 

(Количествата са ориентировъчни и в зависимост от това колко хора искате да нахраните с тази супер лесна рецепта)

 

- 1 буркан кълнове от елда (моите са на 3 дни)

- 1/2 краставчика (най-добре органична)

- 1 меко, добре узряло авокадо

- 1 суров морков (също най-добре органичен)

- 2-3 лъжици конопено семе

- 6-7 листа Нори (органични)

- По желание: чесън, сол, соев сос (органичен)

 

Половината от кълновете се пасират за 3-4 секунди и се смесват с останалото количество в буркана, добавя  се конопеното семе, подправките по избор, разбърква се. Това е полезна процедура, за да има по-добра хомогенност и стягане на рулцата.

Върху листата Нори се полага на ивица "пюрето" от кълнове, като се добавят лентички краставица, авокадо, морков, които предварително сме нарязали на тънко.

Рулцата се завиват внимателно с помощта на  бамбукова рогозка и се оставят да стегнат в хладилник. Режат се с остър нож, сервират се с фантазия и отношение ;)

 

Елдата е сред любимите ми супер храни и никога не ми омръзва. Хапвам я в суров вид- на мляко от кълнове, на дип, на поници, накисната от предния ден, като екстра бонус към зеленолистната салата. С други думи- предпочитам я жива, с напълно запазено ензимно съдържание, с всичките й витални витамини, минерали, органични киселини и наличните й 8 незаменими аминокиселини. Въобще, суровоядския живот ми разкри невероятни стимули, които станаха ежедневен спътник на дните ми, а зеленолистните и покълването са най-силната (и обемна) графа в личната ми хранителна пирамида.

 

Вдъхновение за този зелен, съзнателен и жив път черпя от хората, с които живота ме сблъска челно преди доста години. С най-много точки по отношение на храненето в личната ми класация- В. Кулвинскас, Мими Кирк, Кристина Роу, Н. Уокър, Земя назаем, Веско Станков (с личния си пример). По отношение на натуралната хигиена- най-най и най- (руската школа) Сергей Филонов, Галина Шаталова, Щенников, Малахов. Чета, препрочитам, изпробвам, анализирам, вдъхновявам се, мотивирам се от тези хора и съм им благодарна за знанията и опитността, защото са безценни за мен. Тук на нидерландска почва вече имам някои любимци-етични суровояди, които са в полезрението ми и се радвам, че тази култура тук има толкова много почитатели.

 

И най-ключовия момент- съзнателния път да се случва без фиксации, да тече спокойно като извор с жива вода, като цветен, обживен бекграунд, който виждаш ежедневно и ненатрапливо, докато си зает с това да преминаваш през живота си, с мъдрост и с уважение към тялото си.

 


ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ

» Свежа и вкусна лазаня от слайсирани тиквички с три вида плънка
» "Защо има война?" от Дезмънд Туту (Носител на Нобелова награда за мир- 1984 г.)
» Пълнени чушки по суровоядски
» "Raising a Vaccine Free Child" / by Wendy Lydall- в помощ на алтернативния родител
» Домашни кълнове и поници от броколи

АРХИВ


КОМЕНТАРИ


Горе