ХОЛИСТИЧНО

За хомеопатията- с респект и поклон!

29 авг. 2016 | 16:14 | Публикувано: ХОЛИСТИЧНО

За хомеопатията- с респект и поклон!
Автор:
Янита Миланова

Този материал е посветен на увлечението ми по хомеопатията, което с годините се превърна в дълбока любов и страст. Споделям го с цялото си искрено уважение към това изкуство и към всички, които са му посветили много от времето и енергията си, за да достига до все повече хора, които да се възползват от възможностите му. Споделям го за тези, които нямат амбиции да ми доказват, че съм в грешка, а хомеопатията е чиста проба шарлатания.

 

Всичко, споменато в тази статия се отнася само до метода за възстановяване на здравето, така, както го е споменал откривателя й, д-р Самуел Ханеман в своя „Органон на лечебното изкуство“ или с други думи- касае Kласическата хомеопатия и не визира никакви Боаронски течения и разклонения.

 

В днешно време, повечето хора не подозират за съществуването на хомеопатията, а тези, които са чували нещо повърхностно, обиновено я свързват с погрешно схващане, в духа на: „А, хомеопатия... това е лечение с билки, нали?“ :) Други ентусиасти я отричат напълно, понеже тя работи с нематериални вещества и се базира на въздействието на информация и енергиен заряд. Трети са толкова настървени срещу нея, че желаят да я „докажат“ пред света като плацебо, изливайки цялата си налична жлъч в медиите, изпивайки флакони с хомеопатични гранулки и : "Ето, виждате ли, не работи, нищо не ми стана, изпих 10 шишета с гранули и ни-що, aми как ще работи като в нея няма ни една налична молекула с лекарствено вещество"... :)  И тези трети доброжелатели, намерили мир и хармония в съществуването си,  добри и светли хора, не си правят труда да разберат каква всъщност е същината на това лечебно изкуство, на този чудесен терапевтичен холистичен метод...

 

Както знаем, човешката посредственост и проклетия по хората ходи....така, че няма да се спирам тук за да доказвам моите убеждения на който и да било. Нека всеки сам прецени в какво да вярва и защо.

 

Не, хомеопатията не е билки и няма нищо общо с билколечението. Но може да работи с нематериални дози, направени от енергията на билки и растения. Както и с такива, направени от животинското царство, минерали, метали, инертни (благородни) газове, космически тела, планети и обекти, болестотворни организми, радиация от ренгенови лъчи, дори радиация от клетъчен телефон. О, небеса :) Знам, че е трудно за осмисляне, но и човекът не е само физическа обвивка :) Съгласни? :)

 

Ако приемем, че в човека има невидима одухотворяваща енергия, която го поддържа жив, то защо е трудно да приемем, че в света има много невидими неща, които въпреки това съществуват, работят и са факт. И гравитацията никой не може да  види и пипне, но тя е факт. Обаче допреди ябълката да удари главата на Нютон, всички му се подиграваха, нали така :)

 

Шон Пен цял филм направи за душата след смъртта и теглото й от 21 грама, струва си да се гледа, дори само заради общата култура :)

 

Хомеопатията не е нещо, което се смила лесно, съгласна съм. Тя не е за рационално ориентирани хора, които не вярват в енергии, в метафизика, в квантова физика, в хипофизни параметри, в етерните тела  и в...необяснимата сила на любовта например, която ви дава крила  и буквално летите и се носите върху облаци от розов тюл, без да усещате глад, жажда, студ или пък друга връзка с материалната действителност :)

 

Но хомеопатията е тук и сега, независимо кой вярва в нея и кой не. И има своято място под слънцето, независио кой я признава, харесва и на кой тя му "бърка" в здравето. Долу-горе така стоят нещата с всяко алтернативно нещо, което си прокрадва свое място между човеците :)

 

Хомеопатията е алтернативен метод за лечение и не работи на принципа на съвременното схващане за медицина- да потиснем болестта и симптомите й. Ако ни боли глава, пием хапче, което да потисне главоболието, ако имаме грип, пием антибиотик, за да убием бактериите, ако имаме депресия, пием антидепресанти, за да сме ведри и да продължим живота си в обичайното русло...

 

Хомеопатията не потиска болестното проявление, тя работи за отстраняване на причината й, възстановявайки  жизнената ни сила- тази изначална божествена частичка във всеки един от нас, носителите на живот, която ни разграничава от състоянието на смъртност и ни класифицира като живи и все още мърдащи.  Хомеопатията не вкарва патологията навътре, а съдейства да реабилитира жизнения принцип по начин, по който организма да придобие капацитет и сам да се справи с болестотворния причинител.

 

Хомеопатията не е обявила война на ентерококи, стафилококи, стрептококи, гонококи, амеби, фунги  и прочие патологични агенти, тя работи, за да изгради здрав имунитет така, че човекът да не е обект на ничий кофти щам и да не допуска в него да се развиват болестотворни колонии, причиняващи увреждания.

 

Хомеопатията заслужава да й се отреди достойно място заради многото човешки трагедии, които е разрешила, заради безспорния си терапевтичен ефект и заради това, че много епидемии по света са били разршавани  и се разрешават  към днешна дата с нейна помощ. Разбирам, че предразсъдъците са трудни за преодоляване, но тя е тази, заради която днес много деца още не са познали вкуса на модерните антибиотици, хапчета, сиропчета и пр. и се отглеждат с мисъл и в интерес на здравата жизнена сила.

 

Не е ли здравето най-ценния дар, който имаме и не заслужава ли той най-мъдро опазване и подход?

 

Дължа много на хомеопатията. На първо място- имах благоразумието да запиша детето си на хомеопат още докато беше само на няколко дни и дори личен лекар още си нямаше. Тази стъпка вече 4-та година ме кара да съм щастлива и благодарна, че с мъжа ми отлеждаме дете, което към момента не е изпило нито едно хапче, а не е като да не е боледувала от стандартните неща, характерни за тази детска възраст. Личният ни лекар ни е виждал само, за да ни тегли, мери и по административни причини. Сигурно ако сега ни види, няма и да  познае, че въобще сме записани и се водим  при него...

 

На второ място, всеки ден виждам чудеса, свързани с хомеопатията. Независимо дали става дума за мен, мъжа ми или наши близки, които са избрали този алтернативен начин за лечение и начин на живот като цяло. От първата треска с температура 40 градуса на бебето ни, до момента, аз разчитам на силата на хомеопатията и знам, че тя работи по един фантастичен начин и е причината възстановяването да протича екстремно бързо и без усложнения, по един мек и чудесен начин.

 

Преди 2 години дъщеря ми я ужили оса в детската градина и това е само един от случаите, в които се намесих скоростно и ефективно с хомеопатия и не се стигна до прилагане на Урбазон, тъй като хомеопатичното лекарство предотврати алергията и детето се възстанови само за няколко часа. След тази случка ми стана навик да си нося винаги в чантата набор от 10-тина лекарства за спешна хомеопатична помощ и на 2 пъти ми се удаде възможност да окажа такава буквално на улицата. Всеки път се изумявам каква мощ има този метод и как може да изведе човек от опастност буквално за секунди. Кой друг метод може реагира толкова светкавично, при това без да уврежда здравето ви? Аз лично не съм намерила досега нищо, което дори да се доближава малко до невероятните възможности на хомеопатията...Съжалявам, ако ви шокирам с тези редове...

 

Минала съм през какво ли не с хомеопатия, последното нещо, от което ми настръхна косата беше скорошен  едноседмичен хомеопатичен детокс, стартирал с Thuja и продължил с потенциран Flagyl за 5 дни, след който от келоиден белег посредством абсцес ми излязоха неочаквано 2 конеца, забравени след рутинна хирургична намеса на брадичката ми, правена и зарастнала преди почти 4 години.

Аз практикувам редово лечебно гладуване и подкрепам всички естествени методи на лечение, имам опитност в някои от тях, но не се сещам кой естествен метод ще ви извади неподозирани конци от забравена операция с такава давност. Паразити, да, но за конци- много се съмнянвам...

 

След този детокс на Метронидазол ( вид антибиотик с търговско име Flagyl), с който се бях тровила цяло десетилетие, аз не само се простих с остатъците от него в паметта на клетките ми, но и с цели 2 операционни конеца...Не е ли чудо...Вярно, че на 5-тия ден имах толкова силна лечебна криза, че прекарах нощта в повръщане, а от порите на цялото ми лице илизаше жълт секрет- напиращият да напусне тялото ми Метронидазол. Да, Метронидазолът е жълт, който иска, нека провери....Да живее козметиката с Метронидазол...аз инвестирах много пари в нея...Направо цяло състояние....години наред. И както се сещате, не съм си я предписвала  сама...

 

Нямам навик да си кича дома с портрети на роднини, но д-р Ханеман ме следи със зоркия си поглед от рафта над бюрото ми и ежедневно му обещавам, че ще чета поне по едно лекарство от Материя Медика и няма да спра да уча и напредвам докато съм жива. Дължа му много и му благодаря за това, че ме учи на своето нежно висше изкуство. И затова, че е посветил живота си да помага на хилядите излекувани от него пациенти и на поколенията, които доразвиват идеите му.

 

Хомеопатията е холистичен метод за възстановяване на здравето. Честно казано, не се сещам за по –холистичен. В предходната статия от тази секция разгледах подробно моето разбиране за холистика.  Ако ви е любопитно, можете да се запознаете с него. Хомеопатията разглежда цялостно пациента- неговата личност от гледна точка на психика, емоции и ментален свят, както и физика и не се интересува от диагнози, а от Човекът, страдащ от заболяването и стоящ зад него. Така успява да открие пътя и причинността и да възстанови здравето, тръгвайки от корена на патологията. Не разглежда Човека като торба с органи, както сме свидетели от подхода на традиционната медицина. В хомеопатията всичко е свързано и индивидуално и за едно заболяване, например остър грип, има много лекарства, в зависимост от конкретния човек.

 

Хомеопатията не лекува грип, а личността, болна от грип.

 

Този февруари успях да видя нагледно как тримата вкъщи успяхме за много кратко време да се възстановим след като неочаквано ни застигна грипа- аз с Аурум, дъщеря ни със Сулфур, а мъжа ми с Карцинозин. Аз и детето дори не сме стигали до лежане в леглото, съвсем на крак и без нито една конвенционална патерица.

 

Много бебета страдат от атопичен дерматит, ние се отървахме от него с точно 2 приема на конституционалното,  индивидуално подбрано лекарство. И това е един от многото примери, но няма да задълбавам в опитността на семейството  ми сега, не това е целта ми.

 

Хомеопатията има много врагове и е масово недолюбвана, подлагана на репресии, сарказъм и гонения. И има защо- тя е природен информационно-енергиен метод, не струва почти нищо и застрашава устоите на фармацията, която генерира големи финансови обеми. В наши дни много повече хора живеят от рака, отколкото умират- това е съвсем вярно. Познавам доста случаи на излекуван рак и нелечими заболявания, с хомеопатия. Виждала съм не един и два видео случая на пациенти с гангрена, тумори и психически разстройства, успешно излекувани с хомеопатия. Не сте длъжни да ми вярвате, аз разбирам колко силно е залегнало у хората доверието в конвенционалната медицина. И разбирам причините за това. Ако тези редове не са полезни за вас, моля пропуснете ги.

 

Само че здравсловен живот и конвенционална медицина са взаимно изключващи се понятия. Вярвам ще се съгласите с това.

 

Хомеопатиятя е безценна, когато става дума за спешност, инциденти, внезапни или  хронифицирани състояния, тя може да въздейства върху всички- от току-що родени бебета до палиативно въздействие върху пациенти към края на жизнения си път, които са в нерешима ситуация и неизбежно финалът им предстои. Тепърва ще разказвам за такива вдъхновяващи случаи. Това прави хомеопатията благородно изкуство, защото помага и въздейства без да осъжда пострадалия.

 

Хомеопатия и СПИН- невероятна тема.  Всички знаем за епидемията от СПИН в цяла Африка. В Танзания обаче работи прочутия Джереми Шер, заедно със съпругата си, също хомеопат и мисля, че заслугата му към момента от над 7000 случая на излекуване на болни от СПИН пациенти  (всички документирани ), е достатъчно показателна за силата на думите на Ханеман отпреди 200 години, който е поставил идеята за успешно овладяване на епидеми, забележете- с хомеопатичен подход.

Не е ли чудо?

Епидемиите през 2016-та се лекуват алтернативно по метода на един напредничав човек, който преди две столетия е дефинирал как точно се прави това....И това не е Вуду магия...Нали разбирате, няма да седнете да обяснявате на хиляди хора в нужда, как ако бяха се потрудили да спазват натурална хигиена, да се хранят естествено и здравословно и да гладуват профилактично,  всичко това нямаше да им се стовари на главата...

Бях на 3 дневен семинар с Джереми и ще разкажа в следващ материал за този невероятн ум и фантастичната му опитност в лечението на заплетени, тежки и много объркани случаи. Както знаем, СПИН не се лекува. Джереми обаче и неговите пациенти не смятат така :)

 

Но тук искам кратко да разкажа за самия д-р Ханеман. Същия, който ме гледа строго и на който не спирам да обешавам, че ще чета поне по едно лекарство дневно и няма да спирам да уча :)

 

Д-р Ханеман е бил необикновен човек. Още като дете е осъмнал с идеята, „че няма да изживее живота си напразно“. Бил е свъх надарено дете, в това няма съмнения, с буден ум и страст към изследователската и научна работа. Открил е този ефективен терапевтичен метод преди толкова години като следствие от високите критерии, които сам си е поставял и неудовлетворението от възможностите на тогавашната медицина. Отказал се е от конвенционалната медицина и кариерата си като традиционен лекар, макар, че защитил докторат още през 1779 г. за да „не уврежда повече здравето на пациентите си“, както  самия той казва. Издържал е семейството си с преводи на различна литература, бил е полиглот и е владеел доста езици. Превеждал е за прехраната на близките си, за да напредва нощем в прозренията си с хомеопатията. Опитите му с хинин довели до откриване на закона за подобието, който и днес работи със същата сила, както и по онова време.

Така Ханемамн дефинирал теорията, че подобното лекува подобно.

 

"Similia similibus curentur”. Или клин клин избива, казано по нашенски :)

 

Още Хипократ се е е досетил за това преди толкова векове....но не е направил нищо по въпроса да последва този път.

 

Ханеман е доказал близо 100 лекарства и е автор на първата "Материя Медика Пура". Има необикновен, доста изстрадал, отдаден на хомеопатията живот и идеите му са все така актуални и днес, 173 годин след смъртта му. Невероятно, но факт :)

 

Живеем в епохата на свръх продукция на лекарствени медикаменти, все по-нови и по-нови всеки ден заливат пазара. Аптеките са пълни с все по-хитови препарати, които обещават здраве и "вечен" живот. Ханемановите лекарства и днес са точно толкова ефективни, колкото по времето, когато са били доказани от самия него и пациентите му. Коя наука може да се похвали с такава давност и устойчивост? Свидетели сме на все по-нови и по-надеждни лекарства за синузит, треска, бронхити, рак...А вярата в медицината става все по-силна и непоклатима, независимо колко хора умират от постиженията й постоянно. Само вижте какво става в едно интензивно отделение.

 

Щастлива съм, че познавам лично бивши служители на интензивни отделения, отказали се да практикуват традиционна медицина, за да не увреждат повече пациентите си, точно както самия д-р Ханеман е постъпил. Такива лекари днес работят като алтернативни специалисти и имат купища благодарни пациенти.

 

Към днешна дата някои страни са узрели за алтернативна терапия и в тях има хомеопатични болници, които лекуват успешно (и подчертавам законно) пациенти с физически или умствени патлогии. В страни, където има твърди фармацевтични лобита обаче, това не е толкова лесно.

 

Целта на тази категория в сайта ми е да показвам с личния си поглед и опитност, че има и друг начин за домогване до добро здраве и той не се намира при GP-то. Този начин може да работи при остро или хронифицирано състояние, при катастрофа или депресия, при земетресение или при финансов крах, при рехабилитация, при суицидни наклонности, при тежки раочарования или при липса на всякаква надежда, дори когато няма шансове, може да се постигне палиативност, а това не е никак малко.

 

В тази категория искам да дам своя скромен принос в подкрепа на това, че хомеопатията е първи избор, а не последна инстанция, след като хората са обиколили всичко и след като и вездесъщата  медицина не работи, очакват с една потенцирана капка да потулят всички вреди, които са си нанасяли години наред. Все предписани им от видни мед светила, разбира се.

 

Да, хомеопатията е свързана с осъзнатостта, не го казвам аз, Кент го казва, а аз вярвам на Кент, все пак Кент е сред светилата в хомеопатията и е направил много за нейното развитие.

 

И в тази връзка, към хомеопатия се насочват хора, направили осъзнат избор за здравето си.

 

Споменах ли, че този материал няма за цел да убеждава никого? Той споделя и не участва в спорове.

И моля тези, които са в опозиция и ме критикуват остро, после да не ми пишат лични съобщения с молба да им намеря подходящ хомеопат. Имах няколко такива случаи докато водех личния си FB преди време. Много ви моля! Нека имаме уважение и не на последно място позиция и достойнство.

 

Съгласна съм, че хомеопатията не е за всеки. И ако беше така, в аптеките нямаше да влиза никой...

 

Ако искаме да се лекуваме,  добре е да имаме по-добра представа за болестта и нейната същина.

Болестта идва, за да ни покаже със симптомите си, че нещо в живота ни не е наред. Например работим много, спим малко, ядем боклуци и пестициди, нямаме хармония в живота си, преуморени сме, не се стремим към никаква духовност...Материализирани сме, живеем в големи и мръсни градове, дишаме кофти въздух...Никой не е застрахован, всеки си мисли, че болестта никога няма да го застигне, че вечно ще е млад и в чудесна форма...

 

Болестта си има причина и я показва със симптоми.

 

От преумора, съвсем наскоро ми излезе ечемик, такъв огромен, червен и парещ, че не можех да си отворя окото...И какво ми показва всичко това? Ами просто е, излязла съм извън нормалните за човешкия геном граници на съществуването, а както казва една любима жена, от която се уча "Човекът е създаден да съществува в определени граници, всяко излизане извън тях е повод за патология" ...

 

Ечемикът на клепача, който ви затваря окото е ясен знак, че не искате да видите нещо и упорито продължавате напред като състезателен кон. Работите, докато заприличате на изцеден лимон...

Ечемик не се лекува с антибиотик. Защото ще ви споходи пак, само сте го потиснали. Ако ли не ви избие пак, то може да премине на по-дълбоко ниво и да ви се появи астма или друг проблем, засягащ орган от по-високо ниво. Моят "красавец" го излекувах с хомеопатия. не сте изненадани, предполагам :) За има -няма 2 дни. Като още след първия- прогледнах. Не е ли чудо? :)

 

Благодаря на мое ечемик, че ми даде знак да поспра, да си почина, да се науча да релаксирам, да отделям повече време за себе си, да практикувам енергийна терапия и да общувам с енергии всеки ден, да търся хармония и да се стремя към по-добро разбиране на себе си и чисто човешките си нужди.

 

Нормално е да се стремим към възстановяване на здравето, а не към потискане на симптомите, не сте ли съгласни?

 

И точно там е теренът на хомеопатията. Такава, каквато я познавам аз с всичките й чудеса, които все си намират повод да ми се разкриват начесто :)

 

Иначе винаги е лесно да не спираме да мрънкаме и да се оправдаваме. А ако медицината лекуваше, пенсиите на българските пенсионери нямаше да бъдат оставяни още в деня на получаването им на гишето в близката аптека.

 

"Най-висшият идеал на лечението е бързото, меко и трайно възстановяване на здравето или отстраняване и унищожаване на болестта във всичките и проявления по най-краткия, най-сигурен и най-безвреден начин, върху ясни, разбираеми принципи" - така твърди моя учител, д-р Ханеман.

 

Мога само да последвам делото му. И да благодаря всеки ден от съществуването си, че имам очи и уши за него.

 

Благодаря и на тези, които проявиха търпение и дочетоха и последния ред от това кратичко изложение :)

Все пак, неведнъж съм казвала, че аз съм като виртуоз на късия разказ ;)


ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ

» Свежа и вкусна лазаня от слайсирани тиквички с три вида плънка
» "Защо има война?" от Дезмънд Туту (Носител на Нобелова награда за мир- 1984 г.)
» Пълнени чушки по суровоядски
» "Raising a Vaccine Free Child" / by Wendy Lydall- в помощ на алтернативния родител
» Домашни кълнове и поници от броколи

АРХИВ


КОМЕНТАРИ


Ирина

14:44 | 19.Sep.2020Много полезна статия! Личи си, че сте вложила сърце и душа в тази наука! Много успехи пожелавам и хиляди доволни пациенти!


Анна-Мария Маркова

14:33 | 01.Jul.2020Вярна е поговорката, че човек се учи докато е жив. Пожелавам от сърце много здраве.


Тонка Стойчева

15:27 | 24.Dec.2019Вярвам във всичко ,което казвате!Пожелавам на всички хармония и здраве!


Ивелина Грънчарова

18:31 | 21.Mar.2019Благодаря Ви!


Мария Георгиева

15:12 | 07.Feb.2019Запознах се с хомеопатията през 2002 година. И до сега не преставам да й се възхищавам. Споделям напълно всичко, което сте написали. Благодаря ви, доставите ми удоволствие!


Горе