ИНТРО

"Как да отгледаме здраво дете въпреки лекарите" от д-р Р. Менделсон

10 юни 2018 | 20:08 | Публикувано: ИНТРО

"Как да отгледаме здраво дете въпреки лекарите" от д-р Р. Менделсон
Автор:
Янита Миланова

Всеки родител мечтае да се радва на здраво дете, но не са много тези, които са склонни да вложат усилия, мотивация, воля, знания и мисловна дейност, която да ги доведе до такъв устойчив резултат. Разбира се, този процес е свързан до голяма степен и с нивото на осъзнаване, както и вътрешната сила, която ни води по пътя на родителството и ни прави съзнателно отговорни спрямо децата, на които сме дали живот.

 

Много пъти съм се чудила как така някои родители се пускат по течението на обстоятелствата и се оставят (себе си и децата си) в ръцете на трети лица, които да направляват и решават съдбата и посоката на здравето им. Стигнах до извода, че незнанието и страховете са водещи фактори за такъв вид избор. За жалост, информационно-медийното облъчване си казва тежката дума и се грижи  да подхранва  и незнанието и страховете, защото много често информацията се явява дезинформация, която не само, че не помага, ами откровено вреди и е част от поредния омагъосан кръг, от който изтича здравето, заедно с личните финанси.

 

Защо пиша този пост и каква е целта му?

 

Единственият мотив, който имам е да обърна внимание на критичността на мислене и прецизния подбор на комуникационни канали и източници, които ни заливат всеки ден с всевъзможни предложения по здравната тематика. Не казвам, че измежду тях няма нищо ценно, но твърдя, че мъдростта и устойчивата философия на живот са сериозен дефицит.

 

Наскоро, в едно интервю (в сериозна печатна медия) прочетох с изумление твърдение, произнесено от една уважавана от мен дама, занимаваща се с холистично здраве, в което същата споменаваше, че за съжаление в спешните случаи нямаме друг шанс освен медицината...Няма да влизам в подробности, защото медийни (и FB) битки не ми се водят (смисъл от тях йок- само излишен разход на време и енергия), но това твърдение ми продуцира сериозно замисляне...Защото сме минали през немалко спешни състояния, 100 % от които сме овладявали без никаква медицинска помощ и изцяло холистично.

 

Много недоразумения и пълни безумия се тиражират по медиите, но ако холистичните лекари се изказват така, то представете си какво могат да кажат конвенционалните медици, понеже те медиите само това чакат, за да наврат всеки холистичен зачатък и прoблясък там, където няма да има шанс да види бял ден и лъч светлина, понеже той зрителя на медии и "капацитети" се доверява...А иначе уж обществото ни е в еволюционен прогрес, движим се напред и възходящо в мисленето си за холистично здраве, живеем осъзнато, храним се разумно, правим съзнателни избори и дрън-дрън...Обаче умението ни да отричаме всичко, което не разбираме е стигнало направо  нечувани висоти...Понеже по-лесно е някой друг да носи отговорност...И така, докато сме в делюзията за осъзнатост, децата растат под крилото на медицината и поредната рецепта за овладяване на острото състояние и най-вече на вярването, че щом вече няма симптоми, детето  е здраво и съвсем наред...понеже то иначе няма как...

 

Колко работи (или пък не) една житейска философия, отнасяща се до здравето, храненето, възпитанието и лечението, най-пълно и най-адекватно се вижда, когато човек се сдобие с дете и изпробва върху него всичките си ценностни устои. Едва тогава може да се твърди върши ли работа или не дадена ценност, учение или светоглед или става дума просто за безпочвена теоретизация и някакво зле заучено статукво. Друго си е да виждаш всеки ден пред очите ти какви плодове дават изборите ти, доказани на практика от собственото ти дете. И понеже става дума за сериозна тема, тук няма място за разтягане на локуми и изсмукване на някакви клиширани фрази, които целят да ви лишат от личната ви увереност, че вие като съзнателни родители знаете най-добре как да отгледате здраво дете. Целта на този пост е да ви даде гледна точка, че здравото дете е не само във вашите възможности, но и ваш дълг.

 

Разходих се аз минала седмица в една от големите столични книжарници, ей така, профилактично, да видя какво ново на книжния пазар на холистичното здраве. И понеже слабост и поле на действие са ми проекто-майките, бременните, бебетата и малките деца, направо ме споходи ужас като разгърнах книгите на водещи "просветени" умове в областта, които дават  акъл (с корична пазарна стойност) как се гледат здрави деца без да е ясно какво здраве са отгледали у собствените си такива... Живеем в демократична страна и тук книгите никнат като гъби, друг е въпросът, който касае  моралното право и най-вече личната преценка...

 

Затова в този пост ще говоря за една от малкото книги, които си заслужават да бъдат прочетени ако планирате да имате дете, предстои ви да раждате и да правите избори в тази връзка или пък вече имате малчуган и искате да го отглеждате без интоксикациите на модерната фармакология и медицинска услуга. Тази книга е направо задължителна, ако вярвате, че сте достатъчно интелигентен родител (или проектородител) и имате ясна визия, че здравето на детето ви не се намира в кабинета на GP-то. И тази книга категорично не е за вас, ако смятате, че лекарят носи отговорност за наследника ви, а вие щедро му делегирате правото да определя съдбата и нивото му на здраве, понеже ангажимента с тази мисия ви е непосилен, заради незнание или страхове, защото ако лекарят не разбира от здраве, то кой тогава...

 

Тази книга е писана от лекар-педиатър, но е антимедицинска. И ако сте влюбени в алопатичната мисъл, то тази книга най-вероятно ще ви се стори скандална. Но ако живеете осъзнат живот, желаете да дарите шанса на детето си да израсте като носител на силна жизнена сила и да живее далеч от поликлиники, хапчета, спринцовки, интервенции и интоксикации, то тази книга е точно за вас и си заслужава да похарчите скромна сума от семейния бюджет, за да получите една адекватна гледна точка и да увеличите шанса си да бъдете родител на здраво дете.

 

Не бих си правила труда и не бих си губила личното време да пиша по темата, ако не смятах, че детското здраве и щастие си струват. Защото ако не те, кое си струва тогава...А отговорни за здравето на децата ни сме ние, не GP-тo, не педиатъра...Ние, с всеки един от осъзнатите избори, които правим от планирането на бременността, през зачатието, раждането, постпартум периода, кърмаческата възраст, детската градина, училището и т.н., та чак до пълнолетието.

 

И така, защо тази книга?

Защото тази книга говори с реални факти, аз лично съм ги пробвала.

Ако четете свободно английски, бих ви посъветвала да я прочетете в оригинал, за да усетите изказа, стилистиката и духа на автора- човек, работил много години в "системата". На пазара се намира и на български.

 

Сдобих се с "How to raise a healthy child in a spite of your doctor" още докато бях бременна и тази книга ми отвори очите за много истини, които може би щях да пропусна, ако не бях попаднала на нея и щях да дам път на сериозни пробойни в здравето на детето си. Но тази книга още веднъж показва, че знанието дава сила и увереност, лишава ни от страхове, учи на да осъзнаем своята вътрешна сила, да се свържем с интуцията си и да работим активно за здравето на децата си, понеже то е корона, увенчаваща  нашите усилия, мотивация, старание и отношение.

 

Бърз преглед по темите на книгата:

- Що е то излишно лечение и неоправдана лекарска намеса;

- Как да се научим да наблюдаваме, разбираме и закриляме детето си и да му спестим ненужни срещи с лекар;

- Увреждания, причинени от ненужни медицински интервенции;

- Зачатие, бременност, раждане и опастности, свързани с лекарска намеса без повод;

- Кърмене, захранване и що е то естествено хранене, което отсъства от изкуствените бебешки храни, преходни млека и пр.;

- Поведенческо развитие при различните типове деца и защо е важно да се научим да познаваме и уважаваме детето си;

- Помощ! Висока температура! Разбираме ли етиологията на високата температура и разумно ли е да се опитваме да я сваляме с антипиретици;

- Обичайни и често срещани проблеми- главоболие, стомашни болки, отит на средното ухо, стрептококи/ стафилококи, кожен еритем и възпаления на меките тъкани, костни проблеми, сколиоза, плоскостъпие, астма, алергии и др.;

- Злополуки- наранявания, охлузвания, ухапвания, отравяния;

- Хиперактивност и синдром на дефицит на вниманието;

- Имунизациите- бомба със закъснител;

- Що е то болнично лечение и хоспитализация;

- Кой педиатър е добър и си заслужава доверието;

 

Тази книга е ценна заради смелостта и откровението си, които дарява в полза на родителския интелект, интуиция и здрав разум. Тази книга спестява излишното прекарване на живота в чакалнята на поликлиниката, вместо в опознаване на детето и адекватното разрешаване на проблемите му по начин, подкрепящ, а не разсипващ здравето му. Смирението е позитив само що се отнася до силата и мъдростта на природата и нейните закономерности, които си заслужава да изучим, за да сме подготвени, в случай на нужда.

 

"Не забравяйте никога простата истина, че отговорността за запазване здравето на детето пада не върху лекаря, а върху родителя...Вашият ежедневен дълг е да следите и да внимавате детето ви да бъде здраво" д-р Менделсон- професор по педиатрия с радикални възгледи за съвременната медицина.

 


ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ

» Свежа и вкусна лазаня от слайсирани тиквички с три вида плънка
» "Защо има война?" от Дезмънд Туту (Носител на Нобелова награда за мир- 1984 г.)
» Пълнени чушки по суровоядски
» "Raising a Vaccine Free Child" / by Wendy Lydall- в помощ на алтернативния родител
» Домашни кълнове и поници от броколи

АРХИВ


КОМЕНТАРИ


Горе