ИНТРО

"Раждане без насилие" от Фредерик Лебойе

27 юли 2018 | 16:43 | Публикувано: ИНТРО

"Раждане без насилие" от Фредерик Лебойе
Автор:
Янита Миланова

Това е книга за жени, на които им предстои да изживеят най-вълнуващата трансформация в живота си- да станат майки и да бъдат активни свидетели на случването на една от най-великите мистерии на тая планета- раждането на новия живот.

Това е книга за жени, които вярват, че да си майка е благословия, изначален, проникновен смисъл и отговорност.

 

Това е книга най-вече за тези жени, които искат да бъдат съзнателен участник в случването на най-важната среща в земните им дни- тази с новороденото им бебе. И да присъстват на тази среща с отворени сетива, с отворено сърце, в пълно съзнание, с конструктивна нагласа, с мъдрост и търпение, с дълбоко потапяне и без страхове, без родови травми, без насилие, интоксикации и без..клиширани, кървави представи за раждането.

 

Тази книга е за Майката, която иска да премине през едно от най-големите предизвикателства- да даде живот на здраво бебе чрез едно прекрасно, запомнящо се и удовлетворяващо раждане.

 

Тази книга е за тези, които обичат да четат интелигентни четива с поетическа стилистика, написани от мъже, обаче от всяка строфа да  лъха на женска, фина енергия. И за мен беше голяма изненада :)

 

Но преди всичко, това е една книга за любовта, написана сякаш от гледна точка на бебето, на което му предстои да се роди.

 

За автора:

Фредерик Лебойе е французин, роден през 1918-та, завършил Медицинско училище към Университета  в Париж и работил дълги години като оглавяващ клиниката, свидетел на раждането на хиляди бебета. Клиничната практика не го оставила равнодушен към събитията, които виждал всеки ден, понеже имал "око" за недъзите на "системата" и започнал ентусиазирано да работи и прокарва нови идеи, свързани с процесите на бременността и раждането. Внедрява вижданията си за важността на пренаталната грижа и за начина, по който бебетата идват на бял свят. Посещениеята му в Индия бележат дълбоко интереса му към йога,  съзнателната бременност и раждане, дълги години е водил семинари, свързани с тези теми в помощ на активните жени, за които раждането е вълнуващо приключение.

 

За книгата:

Книгата е публикувана през 1974-та, 4 години преди да се родя аз. Та в тази далечна година, докато във Франция са се прокрадвали първите наченки на промените в родилните клиники и връщане към естествените практики, то в България "системата" е била в разцвета си- твърдо и категорично възприемане на раждането като болнично, стерилно събитие, бели престилки, вменяване на страхове и ужасни, кървави истории, упойки, медикаменти, стресори, неудобни пози, липса на уважение към родилката и достойнството й, пронизващи светлини, липса на интимност и никаква доверена подкрепа и пр..За жалост, съществен процент от тези сурови прийоми все още битуат по родните ширини и жалкото е, че са приети за нормални и в реда на нещата, понеже жените не се сещат да си търсят правата и да упражнят информиран избор, да имат идея, план за раждане и да родят според ценностите и мечтите си.

 

Та живеем във времена с много насилие...Много жени зачеват с насилие и много жени преминават през бременността и раждането с насилие. За жалост това оказва пагубно въздействие върху бъдещото дете и неговия енергиен фон и житейски потенциал. Ето защо мисля е редно, всяка жена, на която й предстои да ражда, да положи усилия да има съзнателно зачеване, бременност и раждане, за да даде възможно най-добрия старт на своята рожба. И разбира се, да се научи да полага адекватни грижи за новороденото, така че то да расте здраво  и със силен имунен отговор.

 

Всички знаем актуалната ситуация в България и не стига това, ами и на току-що роденото бебе му се поднася "фантастичен" имунизационен коктейл, който създава първата сериозна предпоставка за реален блокаж и увреда в развитието на стабилна имунна система. За жалост, тук нещата са поставени изцяло в посока всяка съзнателна майка да е способна на чудеса от храброст, за да подмине (и прегази)  "системата" и да опази детето си от всичко и всички, които по протокол знаят как се раждат здрави бебета. Ето защо всяка бременна е добре да вземе нещата в свои ръце и добре да проучи как, къде и с кого да роди най-ценното си, за да се радва на обнадеждаващи и спокойни дни с детето си. Понеже има ли желание, намира се и начин, това категорично мога да го заявя от личния си опит.

 

И така, за книгата:

 

Това е история за живота и смъртта, които са безкрайно близки в метафизичния смисъл  на думата. Това е книга за ненужните страхове и кошмарни очаквания, за благословията да бъде изживян процеса на износване и раждане на бебе по един интригуващ, природен начин. Това е книга за мистичното явление, наречено  "раждане на дете". И това е преди всичко книга за дълбокото разбиране на процесите, през които преминава бебето, раждайки се. Новороденото, което ние наричаме "то" , но което всъщност е личност със свои чувства, усещания, нужди.

 

Болка ли е раждането или осъзнат акт на любов и себеотрицание? Вълшебно пътуване към родителството или неизбежна страховита драма? Миг на безвремие, откъснат от вечността, за който да си спомяме цял живот с усмивка и любов или сълзи на ужас заради липса на разбиране и съзнателно участване в процеса?

 

Удобно ли ни е да живеем в слепота или искаме да отворим широко очи, заслепени от предразсъдъци и страхове и да посрещем уверени и със знания детето си? Подготвени ли сме за тази среща, на която ще общуваме само с езика на нежността и любовта или умът ни е шумен и ни пречи да оценим важността на своя принос в процеса на раждането?

 

Нужно е да проявим само малко природна интелигентност и да се научим да чуваме своя висш Аз, който ни води напред, успокоява ни, държи ни будни, виждащи, чуващи и чувстващи. Нищо не бива да смущава момента на дълбока интимност и единение между майка и новородено.

 

Нека си припомним, че раждането в огромна степен зависи от подготовката и нагласата на родилкaта. Естествено случващото сe, необезболявано раждане е най-добрия природен избор за майката и детето. Информацията и подкрепата преди и по време на раждане са изключителна помощ, която ни дава контрол над ситуацията и ни прави различни от пасивни наблюдатели.

 

Раждането е първия житейски опит в биографията на бебето. Там идва нашата роля на жени и майки да подкрепим този свещен процес с търпение, смирение пред акта на божественото, с тишина и любов. Защото

 

"The baby knows everything. All in his own mysterious

way. He catches everything, see right into our hearts,

knows the color of our thoughts, and all without language."

 

"The point of this book, of this whole srtory , is not just

to make birth something nice. It is far, far more

ambitiouse it amounts to nothing less a pain to give

birth to heroes, those extraordinary beings who seem free of

fear, and so can drink fully from the cup of life."

 

"Beyond

tears and laughter,

peace and serenity,

or

as they say in Indiа,

Shanti! Shanti! Shanti!"

 

* Книгата може да се намери в интернет на английски език.


ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ

» Свежа и вкусна лазаня от слайсирани тиквички с три вида плънка
» "Защо има война?" от Дезмънд Туту (Носител на Нобелова награда за мир- 1984 г.)
» Пълнени чушки по суровоядски
» "Raising a Vaccine Free Child" / by Wendy Lydall- в помощ на алтернативния родител
» Домашни кълнове и поници от броколи

АРХИВ


КОМЕНТАРИ


Горе