ХОЛИСТИЧНО

Джордж Витулкас пред студенти от 36 страни, за Хомеопатията, състраданието и житейската му философия

27 септ. 2017 | 19:23 | Публикувано: ХОЛИСТИЧНО

Проф.д-р Д.Витулкас пред студенти от 36 страни, о. Алонисос 2017
Автор:
Янита Миланова

Със споделянето на тази материал се надявам четящите тук да се запознаят по-отблизо с един вдъхновяващ човек, голям учител и Хомеопат, посветил живота си на това, Хомеопатията в наши дни да е много повече наука, заради приноса си за което е получил световно признание от редица университети по света, в това число и медицински академии. Присъдена му е и Алтернативна Нобелова Награда (Right Livelihood Award) в Стокхолм, Швеция през 1996.

 

Джордж Витулкас- един инженер по образование, който е обучил хиляди лeкари по цял свят как да лекуват пациенти с „нежната медицина“ и който е удостоен с титлите "доктор" и "професор" от няколко медицински университета. Един скромен, смирен човек, който никога не е кандидатствал за никакви награди и отличия, но е получил най-значимите. "Хомеопат на века"- награда, присъдена му в Индия през 2000-та година. Както и още десетки други награди. Хомеопат с над 150 000 случая, минали през хомеопатичното му лечение за практиката му от над 50 години в хомеопатията. Харизматична личност, прекрасен оратор, дълбок и отдаден човек, воден през целия си живот от състраданието към болките на хората. Не видях каквато и да е суета в него, все така скромен, неуморен и много енергичен, раздаващ се на максимум, въпреки 85-те си години. Чудесен пример за „непредубеден наблюдател“, който не лекува болестта, а човека, което се разгръща като основно послание в цялата идея за Хомеопатията.

 

Много може да се научи от Витулкас, особено в наши дни, когато въпреки достиженията на модерната медицинска мисъл, хората стават все по-отдалечени от природното мислене и функциониране, все по-болни са, все по-злокачествени в патологията си, страдащи все повече от автоимунни и нелечими болести, емоционално нестабилни...все по-объркани, депресирани, все по-зависими от поредното хапче и интервенция, все по-хронифицирани и все по-далеч от идеята за физически, душевно и ментално здрав човек.

 

Много съм благодарна, че имах възможност да се докосна и да слушам на живо човек от тази висота, който не се вълнува от низши интернет страсти, не го е грижа кой го харесва и кой не, кой го лайква и кой не и цялата тази ужасна модерна социална суетня и истерия...Това, което го е водило цял живот е да бъде истински добър в прилагането на параграф 1 на "Органона" на Ханеман, да следва принципите на класическата хомеопатия и да бъде отдаден лечител, който има дълбоко разбиране за понятията "здраве и болест".

 

Прилагам извадки от някои идеи, които Витулкас сподели със студентите си на обучението по „Сложни случаи с дълбок анализ“ през септември тази година. Напомням за авторството му в редовете по-долу и се надявам да става ясно, че авторското право е нещо, което трябва да се уважава. Напомням също така, че навсякъде, където се споменава думата „Хомеопатия“ се визира учението (класическа хомеопатия), базирано на Ханеман- създателя на тази наука, въпреки безбройните интерпретации по темата, които имат претенции към това понятие и го ползват безогледно. Не случайно Витулкас ни обърна внимание още в първия ден от семинара си с думите „Каквото и да правите в практиката си, не забравяйте - Hahnemann is watching you!”

 

Преводът от английски език е мой и е без претенции за литературен блясък, тъй като не съм филолог, но се надявам да се хваща основната мисъл, а и исках да запазя автентичния стил на Витулкас :)

 

Когато мислим за хомеопатия и хомеопатичен подход, не говорим само за плътта, а и за духа... да върнем обратно здравето на човека, това е параграф 1 на „Органон“- мисията на лекаря- да върне  здравето на болния... Много е чувствителен контакта ни с пациента- той е много отворен, дава всичката информация на лекуващия, споделя всичко, което го безпокои... трябва да уважаваме чувствата на пациента. Този процес, той ще ни води напред, за да намерим правилното лекарство, за да има дълбоко и обновяващо действие лечението, за да каже пациента, че живее нов живот след даване на хомепатичното лекарство, че е започнал да живее отново.  Няма значение  колко е беден или богат, независмо от всичко, той идва да получи помощ, ние имаме най-висшата мисия да възстановяваме здравето на болния, да учим делото на Хaнеман, това ще ни доведе до успех... В началото студентите са много успешни, стават известни и после започват да се въвличат в идеята за експлоатация на таланта си (визира печалбарството)...

 

След инцидент с кола (автомобилна катастрофа), започнах да чета Материя Медика, отказах терапията с обезболяващи, бях чувал за хомеопатия, това беше нещо напълно ново за мен, преди това не познавах хомеопатията.  В живота на всеки вероятно има подобно нещо, някаква сила, която не можем да разберем... Нещо, което ни води, но тази сила ни води, ако седим на верния път, ако се отклоним, тя ни кава "Чао!". Увереността е много лоша за хомеопата, всеки път ти имаш ново предизивкателство, всеки път си предизвикан от конкретния случай, ако пациента не се подобрявва, може да си отчаян, даваш няколко лекарства и нищо...Зад нас винаги върви нашата съвест, която ни контролира, тя е част от Бога, който живее в нас, ако виждаме само парите, които идват...Това кара сърцето ми да кърви, защото се чувствам отговорен, дал съм информация как трябва да се прилага хомеопатично лечение, но после виждам, че студента е избягал тотално от правия път... Това е една от най-големите слабости, които идват при нас- да предписваме и да сме успешни. Другото, което идва като слабост е връзката която изграждаме с пациента, заради обожанието, симпатията, която развива пациента към нас, ако ума отиде в грешна посока, какво ще стане?...Казваш си "Какъв мил човек!", но до там..Не бива да си въвлечен на емоционално ниво- така никога няма да можеш да предпишеш вярно. Ханеман го е написал- заради съвременното общество, което ни дава всякакви права и свободи... следвай правата си и ще станеш роб на страстите си, тогава забрави за това да лекуваш хора. А най-лошата слабост е като видиш какво можеш да направиш! Това е времето, в което осъзнаваш че успешно лекуваш всички, чувстваш се като гений, егото се разраства страховито. Егото не позволява на процеса на лекуване да бъде завършен!. Ако егото ти пречи, няма да излекуваш никой, ако си помислиш, че си най-добрия, бъди много внимателен. Ако вътрешния ти глас ти казва "Ти си най-добрия"- забрави!!!...Ако се чувстваш велик, не можеш да си лечител. Това ще те доведе до друго ниво....до падение...

 

Трябва  да разбереш, че имаш голям проблем и това е ръката на Бог! Когато искаме да лекуваме хора, има един невидим процес отвъд образованието- има нещо, което е отвъд физическото разбиране, духовното нещо, което ти казва "Това е лекарството!". Независимо колко си образован, като дадеш лекарство и имаш фантастични резултати,  летиш...Първо се помоли, тогава кажи, че ще опиташ да лекуваш някого...

 

Кой съм аз...човешката природа с всичките й слабсти. Но момента, в който си казваш "Това е!  Боже, намерих лекарството!", това е съкровен момент. Напомняне за това, че винаги трябва да внимаваш,  когато лекуваш, да помниш, че в момента, в който си повярваш, си загубен. Ако станете учители, това е  двойна отговорност, която те тласка в пропастта, учителя е голяма отговорост.  Ако не си скромен, ще си навлечеш големи проблеми, лудост например- това е голям проблем, няма да виждаш повече реалността, ще виждаш себе си като суперчовек, който прави чудеса и си съвършен, егото ти ще те убие. Свършен си просто!

 

Знаете ли какво е "атом"? Атомна енергия... на гръцки "атом" значи индивидуалност, частност. Идеята за атом е идея за субстанция, която не може да бъде резделена. Какво става в нашето общество, ние искаме да разделим атома. Виждате какво следва после- помним Хирошима, Нагасаки...Ние искаме да създадем мощ, свръх енергия, да разделим атома, но да си припомним,  че атома не се дели. Идеята за егото е това, колкото по-компактно е егото, не може да се счупи човека заради него, да редуцираме егото си... Изцяло да се лишим от него е смърт, но да се редуцира до тази степен, която не е застрашителна за връзката ни с Космоса (с божественото). Да задаваме въпроси за всичко, да се съмняваме, не можем да станем светци, но можем да намалим егото си колкото е възможно, не просто на думи да ни е грижа за другите, а наистина... Да ни е грижа дълбоко за страданието на другия... Моля, не излизайте навън и не казвайте "Аз ще разделя атома!"...

 

Първо да научим Материя Медика добре, използвайки най-висшия си ум, въображение и проекция- да изучим не просто думите, буквите и фразите, да разбираме тоталността на идеята зад всяко лекарство... Материя Медика трябва да е жива в ума ни, да има трансмисия, това трябва да направи един хомеопат- да учи с интуиция, с въображение, да направи жива материята, не просто суха информация.

 

Много е трудно да се намери лекарство, което да се синхронизира с човека като енергия, за да стане излекуване, хомеопатията не е свръхестествено нещо, това е наука, която трябва да се изучава. Аз ви давам начина, който да я направи по-лесна. Предписване на 7 лекарства накуп не е правилно и това не е хомеопатия!. Това прави френската хомеопатия (визира Боаронската школа), тя обърква много представата за това какво е хомеопатия. Дълбока реакция очакваме след правилно предписание, пациента трябва да разбира, че след лекарството, здравето  се възвръща, иначе го чака кортикостероидна терапия, антибиотици, химични лекарства..

 

Не искам да чувам, че съм Бог, а че начинът на лекуване, на който ви уча е правилен и дава резултат. Аз се опитвам да трансферирам моето знание към вас.

 

Хомеопатът работи с информацията, която му дава пациента искрено и честно. Ако скрие нещо, ще му бъде предписано грешно лекарство. Съобразно симптомите, които ни дава пациента,  предписваме следващо лекарство и така напредва случая. Внмателно трябва да се наблюдава и самонаблюдава пациента, да има коректна информация, да записва всички промени, да може хомеопата да оценява коректно новата ситуация. Пациентът може и да забрави да сподели промяната, затова трябва хомеопата да пита детайлно. Пациентът може да ти каже каквото си поиска, няма значение, ти трябва да направиш разследването по правилния начин, да различиш промяната, да забравиш вътрешната си тъга, задето усилията ти като лечител не са оценени. Много е важно да се изведе докрай процеса на излекуване. Лекарството може да не е точно, а близко и пак да има реакция върху организма. С Тhuja пациентите- да сте внимателни, те няма да ви дадат коректна информация за патологията си, няма да ви информират вярно, те ще я скрият, особено сексуалните моменти. Да се обясни ясно на пациента, че това е важно за случая и правилното лечение. Много пъти хората са агресивни. Ако един Nux-V  след лечение отново стане уравновесен в живота си, това е най-големия бум, който можем да дадем на пациента. Не искам мен да ме оценяват...а да се отдаде уважението към Хомеопатията.

 

Ханеман казва да не се взима рутинно лекарство, не лекувай профилактично никога!

 

Да си въвлечен със сърцето, бъди отворен, като рецептор да приемаш, да си готов да приемеш информацията. Опитваш се да вземеш колкото е възможно от пациента като информация, той също е отворен, това е връзка в името на информацията и желанието да помогнеш, да разбереш пациента, който седи срещу теб. Няма значение дали пациента ти е премиер, крал, голяма фигура..той е човек с някакви големи страхове, който идва при теб за помощ. В случая трябва да си дълбоко заинтересован спрямо пациента и неговата история, за да снемеш вярно случая. Използвай най-висшия си ум, за да учиш и сърцето, за да извличаш информация, да използваш логичното си мислене. Да екстрахираш информация от пациента. Не се въвличай в неприятности като интрепретираш думите на пациента, извлечи истината от пациента, а не се опитвай да си докажеш лекарството, което ти се върти в главата.

 

С даването на алопатично лекарство болката изчезва, но какво става после с човека? Не гледайте локално на нещата никога... Когато организмът е под силен стрес, имунната защита пада, това, което изяжда човека отвътре излиза на кожата (псориазис например)...

 

Моля ви,  не ми носете нищо, не ме затрупвайте с подаръци! Имам нужда само от вашите молитви и любов!

 

Минал съм през какво ли не, никога не взех алопатично лекарство, бил съм с пневмония, с висока тепература...После имах остри болки в гръбнака, тонзилит, какво ли не....Като дете нямаше какво да ядем, ужасна ситуация, някой ми казват "О, ти си роден с добра конституция"...Каква ти конституция?!?...На 27 год. имах контакт с хомеопатията, имах сериозни проблеми, но отказвах да взимам лекарства за болките, ходих на лекар, той ми каза, че ще се парализирам, аз му казах "Мерси много!" Никога не докоснах хапче в живота си след 16-тата си година...Какво става като се взимат алопатични лекарства- те афектират област на тялото, която не е централна. Единственото добро предписание е Симилимума.

 

Лекувал съм много висши политици...Политиците намират начини да разделят хората- католици и протеснатни, ислямисти, срещу будисти...всички религии уж трябва да бъдат много духовни хора, което значи  обичащи. Любовта е обединяваща сила, те използват тази сила, за да настройват  хората един срещу друг. Хората днес имат нездрави умове. Един здрав човек никога няма да направи това, никога няма да открадне пари от друг, например. Ако си здрав, не можеш да го направиш.. Опитай се да корумпираш човек, в който има баланс...Забрави! Корумпираните- те владеят парите на света, но като дойде времето, като смъртта е наблизо, те усещат, че са загазили здраво и казват "Бързо, звънни, трябва да намерим Витулкас!"....Бъди внимателен, защото в нас има нещо, наречено съвест- винаги я има, тя те наблюдава, внимавай да не разболееш твоята  съвест покрай неправилни решения и действия в живота си...Такива хора се докарват до самоубийство...

 

Хомеопатията променя живота на човека. Аз като дете имах много лошо здраве, но бях късметлия, защото не позволих да взема алопатично лекарство. Бях на  27 като започнх да се лекувам с хомеопатия. Сега даването на хапчета е много лесно...не искам да ме боли- хоп, хапче......Бях на 11 като загубих родителите си, трябваше да работя, за да оцелея, имах ужасни болки, но предпочитах болките година след година, вместо да взимам болкоуспокояващи- това са фактите, затова съм на тази възраст и все още мога да преподавам...да отглеждам марули и домати...Всичките си зеленчуци си ги отглеждам в двора. Вярвам в екологията, карам електромобил, отказах да ползвам дизелова  кола, отказвам да замърсявам атмосферата...Използвам енергия от слънцето през по-голямата част от годината, това предпочитам...Защото всеки един от нас носи отговорност как да променим света към по-добро...Това е моето вярване, малките неща, които правим, за да имаме по-добра планета...Станете като Causticum :) Работете за по-добра планета. Не харесвам насилието...хората в правителствата... те ни карат да сме войнствени...

 

Вярвам, че сме способни да покажем, че има и друг вид медицiна...и ако чувстваш, че тази медицина е докоснала сърцето и ума ти, тогава си на правия път... Да върнем здравето на хората, за да взимат правилни решения, иначе как умствено болни хора могат да взимат правилни решения...Така че върнете се в страните си и опитайте да приложите каквото сте научили, аз ще се опитам да ви дам подкрепа. Трябва да осъзнаем, че трябва да гледаме по-далеч от личния си интерес, ако искаме да направим нещо за тази планета...

 

Как стана толкова добър хомеопат, Джордж?

Това не е лесен въпрос, как да отговоря на него? На този въпрос не знам отговора :) Сократ- философа е казал "“ Аз знам едно нещо, че не знам нищо". Идеята е реална зад това...Когато потънеш навъре в материята, разбираш че нищо не знаеш, но ще ви кажа нещо, може да намерите отговора в сърцето си. Ако има жена до теб трябва да й се посветиш, дълбока връзка  да имаш  с нея, така е и с хомеопатията, тя е като красива жена, трябва да й се посветиш дълбоко...:)

 

Моето желание е да трансформирам информацията, след като събера всички детайли, да не дам грешна представа за случая. Никога не съм ходил по барове, дискотеки, нямам енергия за това. Това е като е да си хабя енергията за нищо :)  Аз трябва да да си пазя енергията за пациентите. Не жертвам нищо, не ме разбирайте погрешно, не съм заинтересован просто.... Като на мъчение се чувствам там :)

 

Тук сме хора от 36 страни, заедно сме към една цел, но всеки от нас си има свои характеристики. Вярвам ли наистина в помощта на Бог или това са само думи? Ако ме питате какво е Бог, аз не мога да кажа, но каквото знам е, че има определено висша енергия, божествено провидение, каквото искате го наричайте, има нещо, което ни свързва и ние сме свързани с него, но каква е голяма тайна? Това е много важно- любовта! Да! Има нещо повече от любов- да няма его. Като се появи егото, започва разпадането на свръзката, да редуцираме егото. Някои го наричат просветление, но факта остава, че егото като стане по-малко, тогава си по-свързан с Висшето, с тази сила в твоя живот.

 

В моя живот са ми се случили толкова неща... Казвал съм си "Какво направих, за да заслужа това...." Наистина, не чувстам, че съм направил нещо, за да заслужа това...Вярвам, че света има нужда от електрически коли, не съм се и надявал, но сега имам такава като подарък от пациенти.  Един ден получих писмо. В него се казваше, че ще получа Алтернативна Нобелова награда, аз казах "Това пък какво е?":) Разбрах, че от Нобеловия комитет са ме наблюдавали в продължение на 7 години... По това време четях лекции в Унгария, не знаех нищо. Някой ми се обади, че ще получа "Златен медал на унгарската демокрация", аз си казах "Това пък какво е, за Бога?!" :) Даде ми я президента на Унгария. Никога не разбрах кой ме е предложил за това...Затова аз знам, че има нещо, Бог, каквото и да е, което има висша сила, което е над нас, затова снижаването на егото ще ви доведе до по-добри резултати.

 

Ако някой ми каже "Обичам те!", аз му казвам „Много Ви благодаря" Не вярвам, че ме обичат, има някаква любов, благодарност може би, но чувствам, че не заслужавам това...не разбирам защо, но винаги казвам „Благодаря!“ :) Да свалиш егото си не е лесна задача. Хората понякога се държат много зле и агресивно заради патологиятa си, затова е Хомеопатията- да върне баланса в човешките същества. Аз съм отчаян заради егоистичния свят, в който живеем,  слушаме само „Аз, аз, аз...“

 

Искам да пожелая от цялото си сърце живота ви да е пълен и щастлив, а вашите пациенти да изпитат ползите от вашите хомеопатични предписания!

(Тук цялата зала е на крака,  всички са просълзени, аплодират и прегръщат Професора) :)

 


ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ

» Свежа и вкусна лазаня от слайсирани тиквички с три вида плънка
» "Защо има война?" от Дезмънд Туту (Носител на Нобелова награда за мир- 1984 г.)
» Пълнени чушки по суровоядски
» "Raising a Vaccine Free Child" / by Wendy Lydall- в помощ на алтернативния родител
» Домашни кълнове и поници от броколи

АРХИВ


КОМЕНТАРИ


Ива Николова

13:22 | 31.Dec.2017Велик човек! Велик учител!


Ива Николова

13:22 | 31.Dec.2017Велик човек! Велик учител!


Ива Николова

13:22 | 31.Dec.2017Велик човек! Велик учител!


Горе