ПЪТ

Харлеем

23 окт. 2019 | 19:00 | Публикувано: ПЪТ

Автор:
Янита Миланова

Харлеем- очарователно градче на броени минутки от Амстердам в посока пясъчния морски бряг на Зандворт.

 

Автентичен чар и много шик в една очарователна готик атмосфера с много островърха артистичност. Пълен с туристи и през октомври, много обживен и същевременно спокоен и лежерен, притихнал с многото си канали  с цветни лодки, с десетките задушевни кафенета, със сгушените тесни павирани улички, с изненадващите детайли, с многото галерии, арт и антикварни магазинчета, бакалии и натурална красота в запазен стил от 17-ти век.

 

Тук се намира музея на Франс Халс- художник от 15-ти век, влязал в учебниците по История на изкуството като един от най-значимите артисти на своето време, живял и творил в Харлеем, споминал се (традиционно) беден и недооценен.

 

Тук се намира и голям скулптурен монумент на откривателя на печатарската преса Лорънс Костер, родом от Харлеем.

 

Градчето се подготвя за предстоящия Хелоуин- от почти всяка маса наднича по една тиква, прегърната от шишарки, блещукащи  загадъчни цветни светлинки, ароматни свещи, канелени пръчки и изсушена дървесина, по жиците висят метли и вещерски пропс, а в магазините вече са заредили всичко нужно за идващия скоро местен Синтерклаас- нещо като нидерландската версия на Санта Клаус, Дядо Коледа или Дед Мороз, който не идва на шейна, а на лодка (е как иначе при всичката тая вода наоколо)  :)

 

В първото заведение, в което влизаме за чай и да си сгреем зачервените носове от разходката навън на 15 градуса- 4 вида веган десерти и един от тях суров, обслужването както навсякъде в околията е задушевно, с топло отношение, за старанието  легенди се носят и е обичайна част от пейзажа по тези географски ширини. Осветлението по улиците е с екологичен сорс- слънчеви панели и вятърни съоръжения, напълно в синхрон с традицията на местните да се опитват да живеят пестеливо и устойчиво и да не съсипват природата. Нещо, на което учат и децата си от съвсем крехка възраст.

 

Динамични мостове, закотвени автентични кораби, вятърна мелница- музей, каскадни петунии, преливащи от цветове дори по това време на годината, очарование и пълна палитра от краски с много северняшко настроение.

 


ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ

» Свежа и вкусна лазаня от слайсирани тиквички с три вида плънка
» "Защо има война?" от Дезмънд Туту (Носител на Нобелова награда за мир- 1984 г.)
» Пълнени чушки по суровоядски
» "Raising a Vaccine Free Child" / by Wendy Lydall- в помощ на алтернативния родител
» Домашни кълнове и поници от броколи

АРХИВ


КОМЕНТАРИ


Горе