ИНТРО

Коронавирус на Север- наблюдения, заключения и лични мерки

13 март 2020 | 19:28 | Публикувано: ИНТРО

Автор:
Янита Миланова

Това е информация от първо лице, отразяваща адекватно обстановката по най-наболялата в момента тема, будеща страхове от зарази и тревоги от неизвестното, така както се случва на територията на Нидерландия и в частност в Амстердам. Счетох за нужно да споделя това изложение, отразяващо напълно истинно действителността около мен, за да е в помощ на нуждите на всички, на които би било конструктивно полезно. И поради факта, че ФБ може да сметне поста ми за конфликтен/ неудобен/ размирен, реших да го изведа като отделен материал в сайта си.

 

Коронавирусът се настани и по ниските северни ширини, а в редовете надолу може да се запознаете как държавата и населението регистрират тази новост, реагират на нея, свикват с този факт и респективно какви мерки се предприемат,  като в част от споделеното ще отразя и моята гледна точка, заедно с начина, по който аз и приближените ми преминаваме през тази епидемия- стоически, физически и емоционално.

 

По данни от вчера, на територията на страната има 814 регистрирани случаи на Коронавирус. Значителна част (179) от тях работят в здравната система. Има няколко смъртни случая и те са на възрастни хора с множество придружаващи хронични заболявания. Както се вижда, заболелите тук са многократно повече от регистрираните случаи на територията на България. Летището Схипхол работи на пълни обороти и преполагам, че от там си внасяме значителна численост на нови случаи ежедневно, тъй като е едно от най-големите в Европа.

 

Как изглеждат нещата отвътре?

 

В магазините се пазарува към момента спокойно. Налични са всички стоки от най-първа необходимост, няма километрични опашки. Все още не съм видяла нито един човек с маска. Вчера сутрин в местната верига "Алберт Хайн" (нещо като родния "Фантастико") липсваха само санитайзери (джобни дезинфектанти), салфетки и тоалетна хартия. Тази сутрин в кварталния "Лидл" бяха празни регалите за месо, млечни продукти и консерви. Тоалетна хартия няма никъде. За сметка на това регалите с пресни плодове, зеленчуци и пакетирани сурови ядки са безинтересни на хората- бяха непокътнати, видях и цял рафт с пресни кълнове- никакъв интерес към него... 3 вида кълнове в пакетче за 1 евро и никой не ги иска...Секцията с органичен зарзават има същата съдба...Колко странно е масовото разбиране за храна от първа необходимост, която може да ни укрепи, опази в добро здраве и да работи за добър имунен отговор...

 

Всички нидерландски праймъри и секондари училища работят както обикновено. Няма паника, тревожност или страхове от пряка зараза помежду деца/ родители/ учители. Всички бременни преподавателки са на работа. По традиция всяка сутрин дежурен учител посреща децата на входа. Ръкуването беше заменено с докосване на лактите и щедри усмивки. Спряхме да се прегръщаме и целуваме- нещо крайно нетрадиционно за тукашния обичай- нидерландците се поздравяват с целуване по 3 пъти и с топла прегръдка като се срещнат. Сега се чувствам малко странно, че само се потупваме по рамото през зимните си ръкавици и гледаме да спазваме здравословна дистанция от поне 1,5 м. По протокол кашляме в ръкава си.

 

Занятията на децата са редовни и към момента не се фокусираме върху вируса в клас, а пишем поеми в стихотворна форма, посветени на животните, за да развиваме креативното мислене, а не да подкрепяме страховете и да вменяваме тревожност у децата. Имаме епидемия от въшки и сякаш тя е по-тревожна от актуалния вирус, аз лично й се радвам, понеже е изява на Псората, запасили сме се с масло от чаено дърво и горещо го препоръчвам като превенция срещу тези неканени гости- едно намазване сутрин зад ушите върши чудна работа. Раздаваме си и домашни лосиони на базата на етерични масла и сякаш въшките генерират повече вълнения от китайския щам.

 

Училищното ръководство е постановило да останем заедно и да се подкрепяме в нашата общност всеки с познанията си, за да преминем и през това. И в тази връзка родителският комитет, както и What's Up групите работят на макс не в полза изолация, а в полза адекватни мерки, при които децата да останат на максимално здравословен режим на хранене, добра лична хигиена (което в никой случай не е миене на ръцете по 800 пъти на ден и стерилизация, докато си свалим епидермиса и дермата от ръцете), взаимна помощ и подкрепа във всичко. В училището по традиция не се допуска внасяне на рафинирана храна, полуфабрикати, бисквито и кроасано подобни, такава със захар и безброй Е-та или откровен junk. Цели 2 месеца основната тема на нашата 3Б група беше "We are what we eat" и всички деца изучаваха хранителните групи с подробни разяснения и уъркшоп-и как да се храним така, че да сме здрави. Вкъщи всеки е свободен да яде каквото желае, но в училище се носи само одобрена от властите здравословна храна и това се проверява строго от учителите. Рожденни дни продължват да се празнуват и по време на Коронавирус- както досега, само с пресни плодове и зеленчуци. Никакви теми за ваксини не съм чула да се отварят. Не съм виждала как изглежда личния ни лекар, избрах го проформа с един бърз формуляр и нямам идея какво става по поликлиниките към момента.

 

В петък мениджърския екип на училището освободи всеки родител от задължение да води детето на училище, ако сам прецени, че за него е опасно там в момента. Налагане на забрани и дефиниране на чуждия избор няма към момента.

 

Продължава и местната традиция по kids playdates. След училище почти всеки ден вкъщи има дете на гости или дъщеря ми е на гости на някое приятелче. От вчера само българското училище "АБВ" обяви, че  отлага неделните занятия по български не се знае до кога, с оглед да се ограничи струпването на големи групи от деца на едно място. Това е решение на българското ръководство на училището.

 

Продължават да работят всички музеи, галерии, културни мероприятия, въобще целия туризъм е по старому. По улиците отчитам някакво намаляване на потока от хора, но пък в парковете и в зелените природни зони тази сутрин засякох обичайното количество спортуващи на байкове, на джогинг или на йога постелки. По детските площадки картината също беше обичайна.

 

Държавната образователна институция, която провежда курса по нидерландски, който посещавам, също не е стопирала обичайния ритъм на учебния процес и изпитните сесии. И предполагам, че заради начина, по който генерално тук се гледа на здравната система, нещата не са стигнали до никакви обсесивно тревожни нива на панически Корона атаки. Припомням, че естествените процеси и холистичния начин на обгрижване на здравето тук са по-обичайна гледка, отколкото слепите клетви в конвенционалната медицина, неиндивидуализирания подход и статуквото. Опитвам се (не знам вече колко седмици) да пратя едно мое пациентче на тест за стафилокок в носа, не ми се получава, понеже личния му лекар е преценил, че няма нужда да му се прави подобен тест, понеже всичко си му е наред според докторската дефиниция за "наред". Тук е по-лесно човек да се докопа до някой наркотик, отколкото до кой да е антибиотик.

 

Продължавам да се виждам както обичайно с пациенти в дома (по близките) и в кабинета си и не съм забелязала до момента нищо необичайно. Родителите са спокойни и се опитваме взаимно да се вслушваме един в друг и заедно в гласа на здравия разум, което значи, че оставаме твърдо на хомеопатично лечение и се опитваме да запазим хладнокръвие и висока наблюдателност, за да сме ефективни и полезни като предписваме. Това, което непрекъснато повтарям, докато подкрепям хомеопатично, е темата за важността на хранененто и начина, по който то допринася за адекватния имунен отговор срещу вражеските вируси и поствирусни бактериални инфекции. Не съм изолирала по никой начин детето си, старая се всячески да й осигурявам свежа плодово-зеленукова храна в суров вид, за да я поддържам здрава, както до момента. Наскоро имаше еднократен епизод на висок фебрилитет, не съм използвала различен подход от досегашния- подкрепа с единичен прием на конституционалното й лекарство, в съчетание със зелени сокове и пресни плодове, изобилие от кълнове и салати. Не е отсъствала от училище. Не използвам и не препоръчвам на пациенти лечение с антипиретици, синтетични имуностимуланти, желирани витамини и прочие фарма продукти. Не смятам, че един жив организъм може да асимилиара и абсорбира нищо полезно от изкуствено създадени гъми витамини или минерали с консервиращи и спойващи вещества, при положение, че Природата ни ги сервира в чудесен, натурален суров вид, в идеално съотношение на нутриентите един спрямо друг, така че да се възползваме от максимална синергична усвояемост без риск от интоксикации. За потискане на температурата мисля, че не е нужно да споменавам, че е крайно вредна мярка, водяща само до супресия на симптоми, които пречат на хомеопатичното предписание. Напомням, че риск от фебрилен гърч има и при 37,5 при пациенти, склонни към такава изява. Хомеопатичните лекарства тук се търгуват между 20 и 40 евро за брой, заредила съм се от София и нека всички софиянци се чувстват благословени, че имат толкова лесен, бърз и безкрайно евтин достъп до монохомеопатия, което намирам за  изключително важен елемент за всяка холистична практика.

 

Независимо от усилията, които полагаме, всеки един от нас е изложен на риск, точно по начин, по който сме изложени на риск да ни помете случаен авотмобил, след като напуснем дома си и решим да пресечем улицата примерно. Животът сам по себе си не е безопасно място, но генерирането и акумулирането на страхове, преминаващи във фобии, обсесии, истерии и ексцесии не води до нищо конструктивно. Презапасяването с храна и провизии за векуване е нелепо и само би довело до изхвърляне на развалени продукти, както и до дъмпинг в цените и лишаване на част от населението от достъп до храна от първа необходимост. Преяждането и злоупотреби с протеинови и свръх концентрирани храни също води до повишена киселинност, левкоцитоза, множество отпадни продукти на метаболизма и в крайна сметка чувствително влошаване на здравето, респективно понижен имунитет и ниска или никаква реактивност спрямо външни патогени.

 

Позицията, която съм възприела за работеща, личните ми мерки и поглед върху Корнавируса:

 

Опитвам се да запазя разсъдъка си и да съм в помощ на себе си и хората край мен. Вирусът е огън, а функцията на огъня е да пречисти нещо в нас, човеците. Не чакам да се появи Светия Граал- ваксина, която да повали Коронавируса в схватка. И проблемът както при всеки друг вирус, не е във вируса сам по себе си, а в състоянието на имунния ни отговор. "Имунната система след ваксинация се променя така, че да не може да отговори на враговете, на патологичните причини."- така твърди един от хомеопатите (Д.Витулкас), от който съм се учила и продължавам да се уча на това холистично изкуство. И му вярвам напълно не защото е разписал тази истина като всемирна, а заради всеотдайния му личен пример и близо 60 годишна хомео практика.

 

Потискането с алопатия и превантивните ваксинации с цел да се увардим от поредния щам не решават проблема, а блокират с токсини естествените процеси, които ни поддържат живи и в порядъчен баланс. Съответно, първо е редно да преосмислим начина си на живот, храната, двигателната си активност, начина по който енергията тече през тялото ни, качеството на мислите и емоциите си. И да не се заблуждаваме, че синтетичните витамини ще компенсират дефицитите в чинията ни заради неразумен лайфстайл, нито пък антибиотика ще ни изведе до следващо ниво на здраве. Страховете привличат към нас точно това, от което се страхуваме, затова е по-добре да ги оставим да си идат и да опитаме да подобрим начина си на живот, да внесем ред в умовете и сърцата си.

 

Някои съвсем прости навици, които съпътстват моите дни:

 

 

- Ранно ставане и време за кратка йога практика- малко асани, Пранаяма, релаксация, визуализация, свързаване с висшия Аз, вътрешна чуваемост и изследване на сърдечното пространство; Работа с утвърждения в сегашно време- аз се чувствам, аз изпитвам, аз преодолявам, аз се справям, аз преминавам през....и т.н. Не говорим какво бихме искали и какво ще се случи в бъдеще, осъзнаваме мига тук и сега;

 

- Промивка на носа с физиологичен разтвор или обикновен домашен- вода с малко сол; Практиката може да се прави с нети каничка или с друг подходящ подръчен предмет с улей за ноздрите, с пълно осъзнаване на протичащия процес и наблюдение на изменящите се усещания;

 

- Старателно изчистване на езика с четчица (има специален уред в специализираните магазини), жабуркане на зъбите със студено пресовано масло/ шарлан- аз ползвам кокосово, от черен кимион или тиквено с 2 капки етерично от риган (противопаразитно);

 

- Леко, витално  хранене с предоминантен порцион жива храна- качествени плодове, много цитруси, щедри зелени сокове- селъри, магданоз, кейл, спанак, смутита, плодови салати, зелени салати с пресни подправки, обогатени с накиснати ядки, семена (лен, коноп, чия) и поне 3-4 вида кълнове. Адекватно оводняване с прясна вода. Умението да покълваме сега става особено важно и нека си спомним, че високоенергийните храни не са баровете в гланцирана опаковка, а пресните, пълни с ензими и хлорофил сокове от зеленолистни и кълнове, които влизат веднага в метаболизма на клетката- пречистват, подхранват, зареждат, обновяват, извисяват, повишават вибрационното поле. А кълновете и пониците са първокласният протеин. Страховете, които си развъждаме са енергийни блокажи, точно по начин, по който отглеждането на устойчиво здраве се явява енергиен катализатор за лечебните процеси в тялото ни, които  поддържат органите и системите ни в хармоничен ред. По темата за покълването и оцеляването на минимален бюджет, горещо препоръчвам да се чете Кулвинскас "Оцеляване в 21-ви век"- една фантастична, практична книга за справяне с живота в условия на житейски и екстремни кризи.  Повече живо алкално хранене и по-малко суетене край котлона.

 

- Сокове с пресен джинджифил, лате от мляко от покълнала елда с куркума, пресен чесън и лук- все аюрведични продукти с топла потенция, билкови чайчета, подкрепящи доша Пита;

 

- Прекарване на време навън, в движение, сред дървета, трева, природа, с приятни, усмихнати, ведри и конструктивни хора, генериране на хубави, подкрепящи мисли с четене на качествени книги, преосмиляне на житейския лайфстайл, пречистване на сърдечното пространство от блокажни и отровни чувства, даряване на време на хората край нас, умение да благодарим, да споделяме  взаимност, да помагаме и да указваме подкрепа. Заточенията в дома за дълъг период от време биха имали пагубно действие върху прехраната на много хора, само нека помислим за доходите на голяма част от населението, чието оцеляване зависи от срещи със себеподобни и работа в областта на услугите, в които има пряк междуличностен контакт. Колко работодатели няма да могат да платят заплати на служителите си, наема на бизнеса си в тези размирни и тежки от икономическа гледна точка времена....А това не вещае нищо добро в дългосрочен план и перспектива...До вчера дъвкахме Брекзит, днес вече нямаме друга тема освен Коронавируса...

 

Това, върху което ми се иска да акцентирам, е личната отговорност на всеки от нас- да се погрижим първо добре за състоянието на защитния си механизъм с активни мерки в начина си на живот и трезво възприемане на ситуацията. Да не чакаме на поредното хапче да ни запуши пробойните- тези, през които изтича жизнената ни сила, да не се надяваме на поредната експериментална ваксина да ни стабилизира, оправи и опази от врага. Въобще, да не чакаме на външни неща да оправят вътрешните ни проблеми, да сме активни, да се потрудим сами с мисъл и действие и да потърсим холистична помощ, която подкрепя и подпомага, а не доуврежда здравето ни. Да изберем дългосрочното добруване утре и вдругиден, вместо спокойствие за 3 часа днес след като сме дали антипиретик на детето си, за да сме "спокойни", че сме туширали възпалението с лъжливото усещане, че сме "овладяли" проблема. Да лекуваме като стимулираме, а не като супресираме.

 

И да помислим защо ни се случва тази епидемия. Какво всъщност идва да ни каже тя, какво трябва да променим в нас, върху какво да поработим, как да се събудим от дрямка и отрезвим, за да преминем през нея, научили ценен урок, който да ни заведе една крачка по-напред в личната ни еволюция.

 

Ще завърша с цитат на един от доказаните съвременни хомеопатични авторитети по отношение на  изследване на Генус Епидемикус в наши дни- Джереми Шер, който живее и работи в Танзания- страна с епидемия от СПИН и всички комплементарни текущи местни инфекции, познати на бедните страни от 3-тия свят:

 

"Острата болест е така бърза, винаги има огън в нея, винаги пречиства, затова винаги е лечебна. Това е лечебен процес, независимо дали завършва със смърт или с възстановяване. Хроничната болест е съвсем различно (противоположно) нещо, тя е много бавна, дълга, продължителна, разтеглива, няма въстановяване, няма край, нищо хубаво не следва от нея, има бавно влошаване и води към деструкция...

 

Ако днес погледнетете света, страдаме от тежки хронични болести, войни, замърсяване, глад, бедност, омраза, разрушаване на околната среда, огромна индустриализаця, светът се изяжда сам, не става по-добре, става по-зле, ядрени оръжия, ядрена енергия, амазонските гори умират, имаме СПИН, рак навсякъде имаме, това не е добро състояние, има диабет и много тежки хронични болести, и Тръмп...Светът e в състояние на хронична болест, а хроничната болест, както казва Ханеман, няма възстановяване, няма оправяне, нищо хубаво не идва след нея... Защо страдаме от такава ужасна болест, защо толкова много хора имат рак днес, защо изяждаме света..."

 

P.S. Към 14 март, заболелите от Коронавирус на територията на Нидерландия са 959.

 


ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ

» Свежа и вкусна лазаня от слайсирани тиквички с три вида плънка
» "Защо има война?" от Дезмънд Туту (Носител на Нобелова награда за мир- 1984 г.)
» Пълнени чушки по суровоядски
» "Raising a Vaccine Free Child" / by Wendy Lydall- в помощ на алтернативния родител
» Домашни кълнове и поници от броколи

АРХИВ


КОМЕНТАРИ


Антония Ангелова

14:38 | 19.Mar.2020Здравейте ! Ще разделя заразените с коронавирус на 2 групи , за да мога по-лесно да формулирам въпроса си . Едната- възраст над 50г. и тези , независимо от възрастта , които имат тежки , съпътстващи заболявания . Другата - до 50г. в нормално здраве . Доколкото може да се разчита на информацията и опита дотук ,при втората група заболяването протича с леки ,средно-тежки или тежки , но не дотам животозастрашаващи симптоми . Явно по-голямата част от втората група не проявява никакви симптоми и хората може дори да не разберат , че са били заразени . Точно по отношение на последните е и моят въпрос . Те създават ли си антитела към вируса и това не е ли всъщност мехенизма на ваксинацията ? Въпросът ми е инспириран от това мнение , което цитирате - И проблемът както при всеки друг вирус, не е във вируса сам по себе си, а в състоянието на имунния ни отговор. "Имунната система след ваксинация се променя така, че да не може да отговори на враговете,


Янита-RawLab.bg

17:00 | 20.Mar.2020Здравейте! Нека имаме предвид, че Корона вирусът не е морбили- заболяване, върху което имаме задълбочен поглед през годините и за което знаем, че след преболедуване, един организъм ще отрази наличие на IgG антитела срещу причинителя. На тази идея залага и нашия министър председател- колективен имунитет след преболедуване, самоограничаване на болестта и естествен подбор. Какво ще покаже опитът след година е съвсем друго нещо, предстои да видим. Що се отнася до ваксинациите, можете да прочете тук мнението на професора, при който съм учила хомеопатия. Бъдете здрава! http://rawlab.bg/article/Prof-Dzhordzh-Vitulkas-pred-studentite-si-po-klasicheska-homeopatiya-Alosnisos-2018/144/3/0


kiddo

14:43 | 15.Mar.2020Благодаря за споделеното. :)


Янита-RawLab.bg

17:01 | 20.Mar.2020Моля! :)


Горе